Filistin'de Hamas ile El Fetih, Gazze'nin kontrolüne dair anlaşmazlıklarını sonlandırmak için yürüttükleri görüşmelerde sonuca ulaştı. İki örgütün yıllardır süren anlaşmazlığı gidermesine arabuluculuk yapan Mısır hükümeti, görüşmelerde anlaşmaya varıldığını açıkladı.

Mısır’ın başkenti Kahire'de Perşembe günü varılan uzlaşmaya göre, Filistin bölgeleri birlik hükümetinin en geç 1 Aralık’a kadar Gazze’nin kontrolünü devralması bekleniyor.

Gazze’nin kontrolünü yaklaşık 10 yıldır elinde bulunduran Hamas, geçen ay bundan feragat edebileceğini duyurmuştu. Reuters’in Filistin kaynaklarına dayandırdığı haberinde Gazze Şeridi ile Mısır arasındaki Refah Sınır Kapısı’nın kontrolünün Filistin Özerk Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas yaverine verilebileceği belirtildi. Ancak geçiş noktasının AB Sınır Yönetimi Desteği Misyonu (EUBAM) tarafında da kontrol edilmeye devam edileceğini belirtildi.

Batı Şeria’yı yöneten El Fetih’in lideri Mahmud Abbas, Kahire’de varılan barış anlaşmasını memnuniyetle karşıladığını açıkladı. Abbas, AFP’ye verdiği demeçte Kahire’deki görüşmelerde uzlaşılan anlaşmanın yıllar süren anlaşmazlığın bertaraf edilmesi için "nihai sözleşme" olarak nitelendirdi. El Fetih delegasyonunun kendisine ilettiği detaylı rapordan bu çıkarımın yapıldığını kaydeden Abbas, delegasyona anlaşmayı bir an önce imzalamaları talimatı verdiğini de sözlerine ekledi.

10 yıldır süren anlaşmazlık

Mahmud Abbas'ın bir ay içinde Gazze’ye gitmesi bekleniyor. Abbas, 2007 yılında El Fetih güçlerinin Gazze'den tahliye edilmesinden bu yana Gazze Şeridi'ne gitmemişti.

Filistinli iki örgütün arası yıllar önce açılmış ve 2006'daki parlamento seçimlerinden bir sene sonra Gazze Şeridi’nin kontrolünü devralan Hamas, İsrail ile silahlı mücadeleyi sürdürme kararı almıştı. El Fetih lideri Mahmud Abbas ise Ortadoğu anlaşmazlığına görüşmeler yoluyla çözüm aranmasından yanaydı.

Hamas ve El Fetih, Mısır hükümetinin baskısıyla barış görüşmelerine başlama kararı almıştı. Resmen anlaşıldığı takdirde Filistin bölgeleri birlik hükümetince yönetilecek ve erken seçimler yapılacak.

Kahire görüşmelerinde ortak yol bulunmasını zorlaştıran konular arasında Hamas’ın silahlı kolunun geleceği de bulunuyor. 25 bin savaşçısı olan Hamas bu konuda uzlaşmaya hazır olduğunu duyurmuştu. Hamas yönetimi eylül ayında El Fetih lideri Abbas’a "Gazze’ye gelerek derhal görevi devralması" için çağrıda bulunmuş ancak daha önceki uzlaşma arayışlarının sonuç vermemiş olması nedeniyle Abbas bu çağrıyı kuşkuyla karşılamıştı. Gazze Şeridi’nde yaklaşık iki milyon Filistinli yaşıyor. (DW)

Editör: TE Bilişim