Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas, Mayıs ayında yapılacak genel seçimler önceki ifade özgürlüğüne saygı gösterilmesi için bir kararname çıkardı.

Mahmud Abbas’ın çıkardığı “ifade özürlüğü” kararnamesi, Kahire’de Filistinli örgütler arasında yürütülen müzakerelerin bir parçası niteliğinde.

Filistinliler 15 yıl aradan sonra sandık başına gidecek. Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas’ın 15 Ocak günü imzaladığı seçim kararnamesine göre genel seçimler 22 Mayıs’ta, başkanlık seçimleri 31 Temmuz’da yapılacak.

Rakip partiler olan islamcıHamas ile El Fetih, Şubat ayı başında Kahire’de seçimler için hayati olarak değerlendirilen yöntem üzerine anlaşma sağlamışlardı.

Bu anlaşma, bir “seçim mahkemesi”nin kurulması ve seçim kampanyaları ile oy kullanma işlemi sırasında “kamusal özgürlüklere” saygı gösterilmesi taahhüdünü içeriyor. Tüm Filistinli fraksiyonlar seçimlere saygı gösterme ve sonuçları kabul etme konusunda da taahhüt verdi.

Abbas’ın Cumartesi günü imzaladığı kararname ile Batı Şeria ve Gazze Şeridi’nde “ifade özgürlüğü ve siyasi aidiyeti ile bağlantılı nedenlerle” polis tarafından gözaltı ve soruşturmalar yasaklanmış oldu.

Aynı gerekçelerle tutulu olanların da kararnameye uygun olarak serbest bırakılacakları belirtildi.

Geçen son 14 yıl boyunca insan hakları savunucusu gruplar Hamas ve Filistin Yönetimi’ni kendi muhaliflerine baskı uygulamakla suçladı.

Müzakereler ardından Hamas Batı Şeria’da, El Fetih’deGaze Şeridi’nde siyasetle bağlantılı tutuklamalara son verilmesini istemişti. (AJANSLAR)

Editör: TE Bilişim