Birleşmiş Milletler (BM) tarafından yaptırılan bir araştırmaya göre, her yıl dünyada 931 milyon ton gıda ürünü kullanılmadan çöpe gidiyor. BM’nin yayınladığı açıklamada, bunun dünya üzerinde her yıl üretilen gıdaların yüzde 17’sine denk geldiğine vurgu yapıldı.

Araştırmaya göre, her yıl atılan 931 milyon ton gıdanın büyük bir kısmı hanelerce satın alınan veya üretilen gıdalardan oluşuyor. Buna göre, yüzde 17’lik israfın yüzde 11’lik bir kısmı hanelerde gerçekleşiyor.

Restoran gibi yemek hizmeti sunan kuruluşların ise bundaki payının yüzde 5 olduğu belirtilen araştırmada, perakende gıda satıcılarının israfı ise yüzde 2.

Kişi başına 121 kg gıda israf oluyor

Aynı araştırmanın sonuçlarına göre, her yıl dünyada kişi başına 121 kilogram gıda maddesi çöpe atılıyor. Bunun 74 kilogramlık bir kısmı ise hanelerde atılan gıdalar.

Araştırmada, tüm bu gıdaların her biri 40 ton alacak 23 milyon tırı dolduracak kadar olduğuna dikkat çekilirken, bu tırların peş peşe dizilmesi halinde 7 kez dünyanın etrafını dolaşacak uzunlukta bir konvoyun oluşacağı vurgusu yapıldı.

Dünyada yüz milyonlarca kişinin aç yattığı, milyarlarcasının sağlıklı beslenemediği bir ortamdaki bu israfın aynı zamanda gezegenin geleceğine etkisi de var. Uzmanlar, hiç tüketilmeden çöplere atılan gıdalar nedeniyle küresel ısınmaya neden olan sera etkili gaz salınımlarının yüzde 8-10 arasında daha fazla olduğunu savunuyor. Yani israfın önlenmesiyle bile küresel ısınma hedeflerinde başarı şansını arttırmak mümkün.

Söz konusu araştırma ile BM’nin ortaya koyduğu gıda israfına ilişkin rakamlar, 2030’da açlık sorununu bitirme hedefini de zorlaştırıyor.

BM raporlarına göre, 2019 yılında 7,7 milyarlık dünya nüfusu içerisinde açlıkla boğuşan bireylerin sayısı 690 milyona ulaşıyordu. 2020 yılının ilk çeyreğinden beri etkili olan Covid-19 salgını nedeniyle bu sayının daha da arttığı biliniyor. Ayrıca dünyada 3 milyar kişinin ise ‘sağlıklı bir beslenme’ imkanının olmadığı da bir diğer gerçek. (AJANSLAR)

Editör: TE Bilişim