BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, insan türünün doğaya karşı savaş halinde olduğunu belirterek, uluslararası toplumun sera gazı emisyonlarını düşürme yönündeki taahhütlerinin yetersiz olduğu tepkisinde bulundu.

BM’nin Madrid’de 2-13 Aralık tarihleri arasında düzenleyeceği iklim değişiklikleri konferansı COP25 öncesi, Antonio Guterres uluslararası toplumu uyardı.

“İnsan türü doğaya karşı savaş halinde” diyen Guterres, insanlığı “doğaya karşı savaşa son vermeye” çağırdı.

Guterres, uluslararası toplumun sera gazı emisyonlarını azaltma yönündeki taahhütlerinin ise “tamamen yetersiz” olduğunu belirtti.

Dünya Meteoroloji Örgütü’nün önümüzdeki hafta yayınlanması beklenen raporuna dikkat çeken Guterres, küresel ısınmanın giderek daha ölümcül hale gelen yıkıcı etkilerini, “okyanus seviyesinin artışı, kutup buzullarının erimesi, kuraklık” şeklinde sıraladı.

Genel Sekreter, “Özcesi, iklim değişikliği artık uzun vadeli bir sorun değil, şu an iklim krizi ile karşı karşıyayız. Geri dönülmez nokta, ufukta uzakta değil, görünürde ve tüm hızıyla bize yaklaşıyor” dedi.

Guterres, her şeye rağmen gençlerin ve genel olarak vatandaşlar, kentler ya da şirketlerin seferberliği sayesinde “umutlu” olduğunu da sözlerine ekledi. Ancak Gueterres’e göre, “halen eksik olan, siyasi irade.” (AJANSLAR)

Editör: TE Bilişim