Ülkede yıllardır kronik bir şekilde elektrik kesintileri yaşanıyor. Yolsuzlukla kangrenleşen ülkede, aşırı sıcaklara elektrik kesintileri de eklenince, tepkiler artıyor.

El-Alam El-Jadid gazetesi “Irak yeni bir elektrik intifadası mı yaşayacak?” diye soruyor.

Mevcut durum Ekim 2019’daki ayaklanmayı çağrıştırıyor.

Ülkenin merkezi ve güneyindeki birçok bölgede bu hafta elektrik kesintilerine karşı protesto eylemleri gerçekleşti. Aralarında başkent Bağdat’ın da olduğu birçok bölgede hava sıcaklığı 50 dereceye kadar çıktı.

Kronik elektrik kesintilerine saldırılar da eklendi. Yerel medyaya göre elektrik şebekelerine yapılan sabotajlar nedeniyle Güney Kürdistan hariç tüm bölgelerde elektrik kesildi.

2011’deki büyük protesto eylemlerinin de temel katalizörü elektrik kesintileri olmuştu.

2018’de eylemler daha şiddetli hale geldi. 2019’da ise “Ekim devrimi” olarak adlandırılan ayaklanma ortaya çıktı.

Tepkiler aralarında elektriğin de olduğu temel kamusal hizmetlerdeki eksiklikler ve yolsuzluklara karşı kendisini ortaya koyuyor. Hükümet ise çözüm geliştiremiyor.

Bununla birlikte yetkililer, elektrik ihtiyacının yüzde 25’ini karşılamak için 2030 yılına kadar 8 bin megavat kapasiteli sekiz nükleer reaktör kurmak istiyor.

Irak’ın elektrik gücü 16 bin megavat düzeyinde. Kendi talebini karşılayabilmesi için 24 bin megavata ihtiyacı var. Yaz aylarında bu talep 30 bin megavata kadar çıkıyor.  Nüfusun büyümesi de bir faktör olarak eklenince ihtiyaç yıldan yıla büyüyor. Ülke mevcut durumda 40 milyonluk nüfusa sahip. Ancak BM’ye göre 2050’de nüfus ikiye katlanacak.

Yerel medya 40 milyar dolarlık bir projeden bahsediyor. Hükümet düşük faizli ve ödeme kolaylığı olan borçlanma üzerinden hesap yapıyor. Irak mevcut haliyle ağır bir ekonomik kriz içerisinde bulunuyor. Siyasi elitlerin yolsuzlukları nedeniyle onlarca milyar dolar buhar oldu.

Uzmanlar, Irak’ın alt yapısını da yenilemesi gerektiğini belirtiyor zira hatların eskiliğinden dolayı enerjisinin yüzde 30 ila yüzde 50'sini yolda kaybediyor. (AJANSLAR)

Editör: TE Bilişim