12 Haziran 2014'te, Selahaddin vilayetine bağlı Tikrit’te bulunan, ABD’nin kurduğu Speicher Kampı’nda eğitim gören yaklaşık 1.700 Şii öğrenci, IŞİD tarafından katledilmişti.

Katliamdan sonra zanlılar yargılanmaya başlanmıştı.

Irak Yüksek Yargı Konseyi'nden dün yapılan açıklamada, 14 zanlının, 2005 tarihli 13 sayılı Terörle Mücadele Yasası'nın 4. maddesine göre idamla cezalandırıldığı belirtildi.

Katliamda yer almakla suçlanan 31 kişi de Ocak 2017'de idam edilmişti.

2017'deki idamların ardından Uluslararası Af Örgütü , zanlıların "ciddi işkence iddiaları altında" itirafta bulunduğunu ve aleyhlerindeki kararların "son derece kusurlu" verildiğini iddia etmişti.

Uluslararası Af Örgütü Basın Ofisi, Ölüm Cezası ekibi başkanı, "Ölüm cezası - en zalim, insanlık dışı ve aşağılayıcı ceza - bir güvenlik yanılsaması yaratmak için kullanılıyor; ancak bu yalnızca Irak'ı kasıp kavuran şiddet döngüsünü devam ettirecek" dedi.

Speicher Kampı Katliamı, IŞİD'in Irak'taki en kanlı suçlarından biri olarak tarihe geçti. IŞİD Tarafından İşlenen Suçların Hesap Verilebilirliğini Desteklemek Üzere Teşkil Edilen Birleşmiş Milletler Soruşturma Ekibi (UNITAD) Haziran 2021'de, katliamın uluslararası hukuka göre bir dizi savaş suçu oluşturduğuna dair açık ve ikna edici kanıtlar olduğunu bildirmişti. (rûdaw)

Editör: TE Bilişim