İranlı bir yetkili, 2015’te imzalanan nükleer anlaşmadaki taahhütlerine yeniden uymak için 15 milyar dolarlık bir kredi hattı garantisi verilmesini istedi. İran Cumhurbaşkanı da Avrupa'ya iki ay ek süre verdi.

Batılı ve İranlı kaynaklara göre Fransa Körfez’deki gerilimi yatıştırmak ve anlaşmayı kurtarmak için böyle bir öneri geliştirdi. Ancak bu girişim, Washington’un muhalefeti ile karşılaşıyor.

15 milyar dolarlık kredi hattı, 2019 yılının son dört ayı için öngörülüyor. Bu miktar, İran’ın 2017’deki petrol ihracatlarının üçte bir hacmine denk geliyor.

Fransa buna karşılık, İran’ın nükleer anlaşmaya yeniden uymasını talep ediyor.

Fars haber ajansına göre İran Dışişleri Bakanı Yardımcısı Abbas Aragçi de bu öneriyi doğrulayarak, söz konusu kredi hattından faydalanırlarsa anlaşmaya geri döneceklerini belirtti.

Aragçi, “Nükleer anlaşmanın tam olarak uygulanmasına geri dönüşümüz dört aylık dönem üzerinden 15 milyar doların alınmasına bağlıdır, aksi halde İran’ın yükümsüzlük süreci devam edecektir” dedi.

Aragçi, “Ya Avrupa İran petrolünü satın alır, ya da İran petrol gelirleriyle güvenceye alınmış bir kredi hattı biçimi altında petrol satışının karşılığını verir” diye ekledi.

İran petrol ihracatları, ABD’nin Mayıs 2018’de nükleer anlaşmadan tek taraflı olarak çekildikten sonra yaptırımlara geri dönmesi ile birlikte çöküş yaşadı.

Ruhani iki ay ek süre verdi

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani de Avrupalıların taahütlerini yerine getirmesi için iki ay ek süre verdi.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile son günlerde düzenli olarak görüşen Ruhani, televizyonuna göre, "Bugün veya yarın bir sonuç alınması olasılığının az olduğunu düşünüyorum" dedi.

Ruhani  "Avrupa'nın taahütlerini yerine getirmesi için iki ay ek süresi var" dedi.

Başta Fransa olmak üzere AB ülkeleri, gerilimin yatışması ve nükleer anlaşmanın devam etmesi için çaba sarf ediyor. Fransa arabuluculuk rolünü üstlenerek, İran ile görüşmeler yapıyor.

İran hükümet sözcüsü Ali Rabieyi Pazartesi günü yaptığı açıklamada, çok sayıda konuda Fransa ile İran arasındaki görüşleri birbirine yakınlaştığını söylemişti.

ABD Başkanı Donald Trump, Fransa’nın Biarritz kentinde düzenlenen G7 zirvesi sırasında İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile görüşebileceğini belirterek açık kapı bırakmıştı. Ancak İranlı yetkililer öncelikle ekonomik yaptırımların kaldırılması ve ABD’nin nükleer anlaşmaya yeniden dahil olmasını istemişti. Bu gelişmeler ardından Fransa ve AB, gerilimin yatışmasını bir öncelik olarak belirledi.

3 Eylül Salı günü İran parlamentosunda bir konuşma yapan Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, ABD ile çift taraflı görüşme fikrini dışladı. Ruhani, ülkesinin prensipte böyle bir görüşmeye karşı olduğunu belirtti. (AJANSLAR)

Editör: TE Bilişim