İran'da bir baba evden kaçtıktan sonra tekrar aileye teslim edilen 13 yaşındaki kızını, uyuduğu sırada başını keserek öldürdü.

'Namus cinayeti' işlediğini belirten şahıs daha sonra polise gidip teslim oldu ve suçunu itiraf etti. Zanlı yargı makamlarına teslim edildi.

Ülkenin kuzeyindeki Gilan eyaletinin Taleş kentinde meydana gelen olayda 13 yaşındaki Romina Eşrefi, 'aşık olduğu adamla' evlenmek istedi ancak babası bu duruma 'kültürel farklılıklar' nedeniyle izin vermedi.

Romina Eşrefi daha sonra 35 yaşındaki kişiyle evden kaçtı.

Yerel medyada çıkan haberlere göre polis Romina'yı yakaladı.

Romina, çıkarıldığı mahkemede ailesine teslim edilmek istemediğini zira eve dönmesi halinde babasının yaklaşımını da bildiği için hayatının tehlikede olacağını dile getirdi ancak bu talebi yargıç tarafından dikkate alınmadı.

Ayrıca İran yasaları bu yaştaki bir kızın ailesine teslim edilmesini öngörüyor.

Kız çocuğu aileye teslim edildikten sonra evde uyuduğu sırada babası Rıza Eşrefi tarafından orakla başı kesilerek öldürüldü.

İranlı kadın hakları aktivistleri ise 13 yaşındaki kız çocuğunu kandırarak kaçıran 35 yaşındaki adamın ceza almamasına sert tepki gösterdi.

Öte yandan ülkede yürürlükte olan şeriat kanunlarına göre kurbanın 'koruyusu' sıfatı taşıdığı için baba, misilleme anlamına gelen 'kısas' uygulamasından muaf tutulacak.

İran'da namus cinayetleriyle ilgili kesin rakamlar bilinmiyor. Ancak 2014 yılında, o sırada kıdemli bir polis memuru olan Hadi Mustafa, namus cinayetlerinin ülkedeki cinayet davalarının yüzde 20'sini oluşturduğunu dile getirmişti. (ewronews)

Editör: TE Bilişim