İran rejimi, 1.350 kilometre menzilli bir seyir füzesi denemesi yaptı. Devlet televizyonuna göre, deneme başarılı gerçekleşti.

Savunma Bakanı Amir Hatemi, “Hoveyzeh seyir füzesi, 1.200 kilometre mesafe kaydederek başarıyla test edildi ve hedefine ulaştı” dedi.

Füze denemesi, İslam Devriminin 40’ıncı yıldönümü kutlamalarına denk geldi. Savunma Bakanı, füzenin kısa zamanda hazır hale geleceğini belirterek, füzenin düşük irtifada uçuş yaptığını belirtti.

Londra merkezli Uluslararası Stratejik Araştırmalar Enstitüsü tarafından 2017’de yayınlanan rapora göre, İran 200 ila 2.000 km menzilli, 450 ila 1.200 kg yük taşıyabilen 12 tip füze geliştiriyor.

Bu program Batılı iktidarları da endişelendiriyor. Başta ABD olmak üzere Batılı bir çok hükümet, İran’ı Ortadoğu’yu ve İsrail’i istikrarsızlaştırmakla suçluyor. Bazı İranlı generaller de “Siyonist” İsrail devletini yok etme tehdidinde bulunurken, yetkililer sık sık komşuları ile herhangi bir savaşı başlatma niyetinde olmadıklarını açıklıyor.

İran rejimi ayrıca Batılı güçlerin suçlamalarını reddederek, füze programının uluslararası sözleşmelerin ihlali olmadığını, caydırıcı amaçlı ve bir ulusal güvenlik sorunu olduğunu belirtiyor.

BM Güvenlik Konseyi’nin 2231 sayılı kararına göre, İran’ın balistik füze teknolojisi içeren denemeler dahil, nükleer başlık taşıyabilen balistik füzelere ilişkin hiçbir faaliyette bulunmaması gerekiyor. Ancak bu madde, Batılılar ve İranlılar tarafından farklı yorumlanıyor. Washington’a göre, İran’ın balistik füze denemeleri ve uzay füzelerini yasaklamak gerekiyor. (AJANSLAR)

Editör: TE Bilişim