Afganistan'ın başkenti Kabil'in kuzeyinde motosikletli saldırganlar, bir kadın hakları savunucusu ile erkek kardeşini katletti.

İçişleri Bakanlığı sözcüsü Tarik Arian, 29 yaşındaki Freşta Kohistani'nin Kapisa vilayetindeki Kohistan kasabasında motosikletli kimliği belirsiz kişilerce katledildiğini açıkladı. Saldırının 24 Aralık günü gerçekleştiği bilgisi verildi.

Kapisa Valisi Abdul Latif Murad, suikastin Freşta Kohistani'nin evinin  yakınında gerçekleştiğini ve saldırıda kadın hakları savunucusunun erkek kardeşinin de öldüğünü belirtti. Cinayetleri üstlenen olmadı.

Son seçimlerde eski Afgan yönetici Abdullah Abdullah lehine kampanya yapan Freşta Kohistani, sosyal ağlarda geniş bir kitle tarafından takip ediliyordu. Kohistani, Kabil'de sivil toplumun bir araya geldiği düzenli aktiviteler organize ediyor, kadın haklarına vurgu yapıyordu.

Mevcut hükümetin Talibanlarla barış süreci başmüzakerecisi olan Abdullah Abdullah, Facebook üzerinde yaptığı açıklamada Freşta Kohistani'nin "cesur bir aktivist" olduğunu ve "terörist" bir saldırı sonucu hayatını kaybettiğini belirtti.

Abdullah, "Bu tür cinayetlerin devam etmesi kabul edilemez" dedi.

Bir çocuk annesi Kohistani,  öldürülmeden bir kaç gün önce, Facebook üzerinde yaptığı bir paylaşımda, tehditler aldığını ve bu nedenle yetkililerden koruma talep etiğini belirtmişti.

Çarşamba günü de Özgür ve Adil Seçimler Forumu yürütme müdürü Muhammed Yusuf Raşid, Kabil'de silahlı kişilerce kurulan pusuda öldürülmüştü.

Salı günü, Afgan cezaevi kurumuna çalışan ikisi doktor beş kişi Kabil'de bombalı saldırı sonucu ölmüştü.

Pazartesi günü Rahmatullah Nekzad isimli bir gazeteci, Gazni'de camiye giderken silahlı kişilerin saldırısı sonucu hayatını kaybetti. Nekzad, Afganistan'da son iki ayda öldürülen 4'üncü, yılın başından bu yana ise 7'nci gazeteci oldu.

Editör: TE Bilişim