Aralık ayında Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan yeni koronavirüse ilişkin “İspanya gribi” senaryosundan endişe ediliyor.

Pasteur Enstitüsü’ne göre şimdiye kadarki en ölümcül pandemi, Birinci Dünya Savaşı’nın sonunda, 1918 ve 1919 yılları arasında 50 milyona yakın kişinin hayatına mal olan İspanyol gribi oldu. Başka kaynaklar 100 milyon kişinin ölümünden bahsediyor. Bu nedenle İspanyol gribine “tüm pandemilerin anası” adı veriliyor.

Covid-19 salgını ise Pazar günü verilerine göre dünya genelinde 6 bini aşkın kişinin ölümüne yol açtı. Virüsün bulaştığı insanların sayısı 163 bine yaklaştı. Bunlar testler yoluyla doğrulanan vakalardan oluşuyor. Çoğu ülke testleri sınırlı tuttuğu için gerçek rakamın çok daha yüksek olduğu tahmin ediliyor.

Çin, ölümlerin en fazla yaşandığı ülke olarak kalmaya devam ediyor. Bu ülkede 3 bin 199 kişi hayatını kaybetti. Ancak Çin’den iyi haberler geliyor. Pazar günü sadece 20 yeni vaka bildirildi. Bunların 16’sının dışarıdan Çin’e gelenler olduğu kaydedildi.

İran’da binlerce ölü iddiası

Virüsten en fazla etkilenen ülkeler arasındaki İran’da resmi bilançoya göre 113 kişi daha hayatını kaybetti. Resmi ölü sayısı 724’e, vaka sayısı 13 bin 938’e yükseldi. Yetkililer herkesi evlerinde kalmaya çağırdı. İran’daki bilançonun gerçeği yansıtmadığına dair ciddi şüpheler var.

Muhalif kaynaklar, virüsün en az 175 kente yayılarak 4 bin 500’ü aşkın ölüme yol açtığını iddia ediyor. Aynı kaynaklar ölümlerin en az 700’ünün Kum kentinde, 650’sinin Tahran’da, 577’sinin Gilan’da 151’inin Kürdistan eyaletinde, 138’inin Loristan’da gerçekleştiğine dikkat çekiyor.

İtalya’da rekor ölümler

Dünya Sağlık Örgütü, virüsün yeni merkez üssünü Avrupa olduğunu duyurdu. Avrupa’da virüs hızlı bir şekilde yayılıyor. Vakalar ve ölümlerde patlama yaşandı. İtalya’da Pazar akşam yapılan resmi açıklamaya göre 24 saatte 368 yeni ölüm yaşandı. İtalya’da ölü sayısı 1.809’a çıktı, vaka sayısı 25 bine yaklaştı.

İspanya karantinada

Avrupa’da virüsün en fazla vurduğu ikinci kent İspanya oldu. İspanya’da ölü sayısı 208’e yükseldi. 24 saatte 2 bin yeni vaka tespit edildi. Toplam vaka sayısı 8 bine yaklaştı. Hükümet acil durum ilan etti, 46 milyon nüfuslu ülke karantinaya alındı. Virüse karşı mücadele için orduya da Madrid ve üslerinin olduğu diğer kentlerde el konuldu.

Fransa: Virüs hızlı yayılıyor

Avrupa’da ölümlerin en fazla olduğu üçüncü ülke Fransa’da ölü sayısı 120’ye, vaka sayısı 5 bin 400’e çıktı. Fransa’da acil durum kapsamında tüm okullar, mağaza, kafe ve restoranlar kapalı.

Ülkede hayat durduruldu. Sadece bir gün içinde 900 yeni vaka tespit edildi. Sağlık Bakanı Olivier Veran, France 2 kanalında yaptığı açıklamada, “Virüs dolaşıyor, hızlı dolaşıyor ve insanların yaşamını tehdit ediyor” diyerek, vatandaşları sosyal kısıtlama tedbirlerine uymaya çağırdı.

Fransa’da hükümete sunulan felaket senaryolarının acil durum tedbirlerinde etkili olduğu belirtiliyor. Le Monde gazetesine göre epidemolojistler en kötü senaryolara ilişkin bir hesaplama yaptılar. Olası en yüksek bulaşma ve ölümcüllük ihtimallerini ele alan uzmanlar, hükümetin radikal önlemler almaması halinde ölü sayısının 500 bine varacağı uyarısında bulundular. Ancak mevcut durum üzerinden ele alındında, hastaları kabul etmek için 30 bin ile 100 bin arasında yoğun bakım yatağının olması gerektiği kaydedildi.

Önlem alınmazsa milyonlar ölebilir iddiası

Australian National University de kısa vadeli çeşitli senaryolar geliştirdi. Tahminler, dünyanın en iyi 20’nci üniversitesi olarak değerlendirilen Canberra merkezli üniversitenin iki araştırmacısı Warwick McKibbon ve Roshen Fernando tarafından yapıldı.

Bu araştırmaya göre, “zayıf önemdeki” bir salgın durumunda dünyada koronavirüsten ölenlerin sayısı 15 milyona ulaşabilir. Daily Mial gazetesine göre her iki araştırmacı, daha kötü bir senaryoda ölü sayısının 68 milyona ulaşabileceğini kaydetti.

Salgın nasıl sona erebilir: İşte üç senaryo

İsviçre’de Le Temps gazetesi ise salgının nasıl sona erebileceği üzerine durdu. Dünya Sağlık Örgütü ve bilim insanlarına dayandırılan habere göre, virüs kısaca üç şekilde sona erebilir:

1-Kamu sağlığı tedbirleri sayesinde yok olabilir: Bu senaryo devletlerin yürüttüğü sağlık politikalarına bağlı. Dünya ülkelerinin yüzde 75’i küresel düzeydeki biyolojik felaketler karşısında kırılgan olarak değerlendiriliyor. En hazırlıklı olanlar ABD, İngiltere, Hollanda ve Avustralya olarak değerlendiriliyor.

2- Salgın yok olmayacak ama mevsimlik hale gelecek: Business Insider isimli Amerikan sitesine konuşan bulaşıcı hastalıkları uzmanı Amesh Adalja, yeni koronavirüsün epidemik koronavirüslerin bir parçası haline geldiğini belirtiyor. Adalja’ya göre bu da şu anlama geliyor: salgın asla gerçekte sona ermeyecek, en azından aşısız bu mümkün olmayacak. Aynı uzaman bahar ve yazda bulaşma hızının azalabileceğini ve küresel ölçekte etkili bir aşı bulmak için zaman bırakacağını düşünüyor.

3-Bir aşının bulunması: Dünya Sağlık Örgütü mevcut durumda ciddi aday olarak 31 ilacı onayladı. WHO’ya göre 18 ay içerisinde bir aşı tam hazır hale getirilebilir. Bazı laboratuvarlar Covid-19’un genetik koduna dayanarak, sıfırdan bir aşı geliştirmeye çalışıyor. Başkaları da zaten var olan ilaçları daha etkili hale getirmekle uğraşıyor. Şimdiye kadar doğrulanan herhangi bir aşı yok.

“24 saatte korona virüsünden 343 kişi öldü”

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), güncel ve resmi istatistiklere dayandırarak yaptığı açıklamada, dünya genelinde son 24 saatte korona virüsü nedeniyle 343 kişi daha hayatını kaybetti. Verilere göre, 11 bin yeni vaka daha doğrulandı.

Öte yandan Dünya Sağlık Örgütü yaptığı açıklamada son 24 saat yeni vak'a sayısıyla birlikte toplam vak'a sayısı 170 bin 30’a yükseldi. Ölü sayısı ise 6 bin 524’e ulaştı. (AJANSLAR)

Editör: TE Bilişim