Fransız ilaç şirketi Sanofi’nin Covid-19’a karşı aşı bulmaları halinde ABD’ye öncelik vereceği açıklaması tepki toplamaya devam ediyor.

Fansa Cumhurbaşkanı Macron, bu aşının “pazar yasalarından çıkarılmasını” istedi.

Macron, “Bu son aylarda harekete geçirilen çabalar bu aşının küresel kamuoyunun malı olması, pazar yasalarından çıkarılması gerektiğini gösteriyor” dedi. Macron önümüzdeki hafta başında Sanofi yöneticileri ile görüşeceğini belirtti.

AŞı ücretsiz olsun çağrısı

Aralarında Nobel ödüllüler, Güney Afrika Cumhurbaşkanı Cyril Ramaphosa ve Pakistan Başbakanı İmran Han’ın da olduğu 140’ı aşkın şahsiyet, yeni koronavirüse karşı geliştirilecek aşı ve tedavilerin herkese ücretsiz sağlanması çağrısında bulundu.

Ortak bir mektup yayınlayan imzacılar, “Evrensel yaşamın korunması gerekliliğinin zararına ya da bu önemli ve ahlaki işi pazar güçlerine bırakarak, şirketlerin ve en zengin ülkelerin çıkarlarını teşvik etmenin zamanı değil” diye kaydetti. İmzacılar, “tekellerin, kaba bir rekabetin ve miyop bir ulusalcılığın bu sağlığa erişim önünde engel olmasına izin veremeyiz” dedi.

Trump aşı için orduyu harekete geçirecek

Öte yandan ABD Başkanı Donald Trump, Covid-19’a karşı bir aşı hazır hale getirildiğinde hızlı bir şekilde çok sayıda kişiye vermek için silahlı kuvvetleri harekete geçireceğini açıkladı. Fox Business Network’ta açıklamada bulunan Trump, “Biliyorsunuz bu aşıyı vermek büyük bir iştir” dedi.

ABD Başkanı, “Ordumuz, yılın sonunda çok çok hızlı çok sayıda kişiye aşı verebilmek için şimdiden seferber edildi” diye ekledi.

Mevcut durumda yeni koronavirüse karşı henüz bir aşı hazır hale getirilmedi. Ancak Trump, yıl sonuna kadar bir aşının hazır hale getirileceğini düşünüyor. Trump, bu temel üzerinde ABD’nin silahlı kuvvetlerini seferber etmekte olduğunu ifade etti.

Editör: TE Bilişim