Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), maymun çiçeği virüsü ile ilgili dün (21 Temmuz) yazılı bir açıklama yaparak dünyadaki son durum ile ilgili bilgi verdi.

Sene başından bu yana dünyada görülen vaka sayısının 14 binin üzerine çıkması ve son bir haftada altı ülkenin daha vaka bildirmesi üzerine Maymun Çiçeği Acil Durum Komitesinin tekrar bir araya geldiğini açıklayan DSÖ, Komitenin "pek çok ülkede görülen ve gelişmeye devam eden salgının kamu sağlığı açısından ne anlama geldiğini değerlendirdiğini" duyurdu.

Komite, maymun çiçeğinin dünya çapında bir halk sağlığı acil durumu ilan edilip edilmeyeceğini görüşmek için ilk defa Haziran ayında bir araya gelmiş, fakat toplantıdan acil durum ilan etmeme kararı çıkmıştı.

DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, konuyla ilgili açıklamasında, bu yönde bir karar alınırken "kamu sağlığını korumaya yönelik pek çok faktörün göz önüne alınacağını" söyledi: "Salgın geliştikçe, neyin işe yarayıp yaramadığını daha iyi anlamak için farklı ortamlardaki kamu sağlığı müdahalelerinin etkinliğini değerlendirmek önemli."

Virüs, 71 ülkede tespit edildi

DSÖ'nün son yaptığı açıklamaya göre, 2022 yılının başından bu yana 6 bölgede 71 üye devlette 14 binin üzerinde maymun çiçeği vakası görüldü.

Tedros, altı ülkenin ilk vakalarını son bir hafta içinde teyit ettiğini ve "vakaların çoğunun halen erkekler ile ilişkiye giren erkekler arasında görüldüğünü" söyledi. Bulaş örüntüsünün "hedef gözeterek yapılacak halk sağlığı müdahalelerini uygulama konusunda bir fırsat" olduğunu söyleyen Tedros, bazı ülkelerde görülebilecek "ayrımcılığa" dadikkat çekti:

"Bu aynı zamanda bir zorluk; çünkü etkilenen topluluklar hayati tehlike oluşturabilecek ayrımcılık ile karşı karşıya."

Tedros, "erkekler ile cinsel ilişkiye giren erkeklerin yaftalanması veya suçlanması" konusunda "oldukça endişeli" olduğunu ifade ederek bu durumun "salgının takibini ve durdurulmasını zorlaştırdığını" söyledi.  (HABER MERKEZİ)

Editör: TE Bilişim