Çin’de Aralık ayında ortaya çıkan yeni koronavirüs Covid-19, pandemiye dönüşerek hızlı bir şekilde yayılmaya devam ediyor. Dünya genelinde vaka sayısı 131 bini aştı. ABD'de 150 milyon kişiye bulaşabileceği tahmini yapıldı.

AFP’nin resmi açıklamalardan oluşturduğu bilançoya göre koronavirüs dünya genelinde en az 131 bin 460 kişiye bulaştı. Bunlardan en az 4 bin 923’ü hayatını kaybetti. Virüsün yayıldığı ülke ve bölgelerin sayısı 116 olarak ifade ediliyor. Ancak bu rakamlar gerçeğin sadece bir kısmını ifade ediyor. Zira ülkeler virüs konusunda sınırlı bir test politikası izliyor.

Son 24 saat içerisinde en fazla ölümlerin yaşandığı ülkeler 189 ölüm ile İtalya, 75 ölü ile İran ve 37 ölü ile İspanya oldu. Toplamda 357 yeni ölüm meydana geldi. Yeni vaka sayısı ise 7 bin 360 olarak tespit edildi.

İtalya’da bini aştı

Çin’den sonra en fazla etkilen ülke İtalya’da toplam ölü sayısı bin sınırını aşarak 1.016’ya çıktı. Sivil Savunma tarafından verilen bilançoya göre İtalya’da vaka sayısı 15 binin üzerinde.

İran’da binlerce ölü iddiası

En fazla etkilenen üçüncü ülke İran’da resmi verilere göre 10 bin 75 vaka ve 429 ölü var. Ancak muhalif kaynaklara göre virüs 149 kente yayıldı ve ölü sayısı 3 bin 300’ü aştı. Sadece Kum kentinde 520, Tahran’da 500 kişinin öldüğü iddia ediliyor.

Bununla birlikte Gilan eyaletinde 510, Elburz’da 140, Kazvin’de 104, Mazandaran’da 200, Doğu Kürdistan’ın Kirmaşan’da bölgesinde 110, Loristan’ta 82 kişinin hayatını kaybettiği öne sürülüyor. Buna rağmen İran’da henüz karantinaya alınmış bir bölge yok.

Katalonya’da dört bölge karantinada

İspanya’da vaka sayısı 3 bine yaklaşırken, ölü sayısı 84’e çıktı. Katalonya özerk bölgesindeki dört yerleşim birimi karantinaya alındı. Dört kasabada 66 bin kişi yaşıyor. Fransa’da vaka sayısı 2 bin 876 olarak açıklanırken, ölü sayısı 61’e çıktı.

Virüs 150 milyon Amerikalıya bulaşabilir

Amerikan senatosuna iletilen ve bir parlamenter tarafından duyurulan bir tahmine göre koronavirüs ABD’de 70 milyon ile 150 milyon arasında kişiye bulaşabilir. Temsilciler Meclisi’nin Demokrat üyesi Raşida Tlaib, koronavirüsle mücadele özel güçleri önünde yaptığı açıklamada bu bilgileri verdi.

Yoğun tedbirler ve çağrılar

Dünya Sağlık Örgütü’nün pandemi olarak ilan ettiği Covid-19 virüsüne karşı tüm ülkeler önceliklerini belirleyerek tedbirler aldı. Onlarca ülke okulları kapatırken, İtalya’nın tamamı karantinada. Fransa'da okullar kapatıldı, halka serbest dolaşımı asgari düzeye indirme çağrısı yapıldı.

Belçika'da okullar, kafeler, restoranlar ve tüm toplu aktiviteler yasaklandı. Ayrıca çok sayıda ülkede gösteriler ya tamamen yasaklandı ya da belirli üst sınır getirildi. Spor dünyasında tedbirler küreselleşti. Maçlar, seyircisiz oynanıyor. Başta turizm olmak üzere ekonomi ağır etkilendi. Piyasalar çöktü.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, milliyetçi ve bireyci sapmalara dikkat çekerek, “Virüsün pasaportu yok” dedi ve dayanışmanın arttırılması vurgusunda bulundu. Almanya Başbakanı Angela Merkel, bin kişinin altındaki gerekli olmayan eylem ve etkinliklerin iptal edilmesini istedi. Merkel, “Sosyal temaslardan mümkün olduğunca kaçınılmalı” dedi. İngiliz hükümeti, şimdiye kadar 590 vaka tespit etseler de ülkede virüsün bulaştığı insanların sayısının 5 bin ile 10 bin arasında olduğu tahmininde bulundu.

AB sağlık sistemi risk altında

Avrupa Hastalıkları Önleme ve Kontrol Merkezi, Avrupa Birliği ve Birleşik Krallık sağlık sistemlerinin Covid-19 salgını nedeniyle taşma riskinin yüksek olduğu uyarısında bulundu. Merkez, önümüzdeki haftalarda sağlık sistemlerinin kapasitelerinin aşabileceğine işaret etti.

ABD Avrupa’ya kapılarını kapattı

ABD Başkanı Donald Trump’ın Avrupa’ya kapılarını kapatması, havayolu şirketleri açısından ağır bir darbe olarak değerlendirildi. Trump, Amerikan vatandaşları ve ABD’de ikamet edenler hariç Schengen sahasındaki 26 Avrupa ülkesinden ABD’ye girişleri kapattı. Birleşik Krallık bu kapsama alınmadı. Tedbirin Cumartesi’den itibaren 30 gün süreyle geçerli olacağı bildirildi. Uluslararası hava ulaşımı derneği IATA, acil destek tedbirleri alınmasını istedi.

Avustralya İçişleri Bakanı Dutton korona virüse yakalandı

Avustralya İçişleri Bakanı Peter Dutton, koronavirüse yakalandığını açıkladı. Bakan Dutton’un hastaneye kaldırılarak tedavisi altına alındığı açıklandı. Dutton sosyal medya hesabından “ateş ve boğaz ağrısı” şikayeti ile korona virüs için test yapıldığını ve pozitif çıktığını açıkladı.

Avustralya Sağlık Bakanlığı, ülkede bir kişinin daha hayatını kaybetmesiyle ülkedeki virüs kaynaklı ölü sayısının 4’e vaka sayısının ise 169’a yükseldiği belirtildi.

Çin Ulusal Sağlık Komisyonu, Çin anakarasında korona virüsü salgını nedeniyle 8 kişinin da hayatını kaybettiğini, can kaybının 6’sının salgının merkezi olduğu düşünülen Hubei eyaletinde meydana geldiğini açıkladı. Çin anakarasında salgında hayatını kaybedenlerin sayısı 3 bin 177’ye ulaştı. Komisyon, Çin anakarasında dün 8 yeni vakanın kayıtlara geçtiğini, vakalardan 5’inin Wuhan kentinde görülürken, diğer 3’ünün ise Çin’e ülke dışından geldiğini duyurdu.

Çin’e ülke dışından gelen vak'aların sayısının ise 88’e yükseldiği açıklandı. Bu vak'alardan 46’sının İran, 28’inin İtalya ve 5’inin İspanya kaynaklı olduğu ifade edildi.

Güney Kore'de vak'a sayısı düşüyor

Güney Kore’deki günlük vaka sayısındaki düşüş eğilimi devam ediyor. Önceki gün 110 yeni korona virüsü vakası tespit edilirken, toplam vaka sayısının 7 bin 979’a yükseldi.

Güney Kore’de korona virüsü salgınında şu ana kadar 67 kişi hayatını kaybetti. (AJANSLAR)

Editör: TE Bilişim