Bağdat ve Erbil arasında hidrokarbon gelirlerinin paylaşılmasıyla ilgili derinleşen anlaşmazlık, Irak eski Başbakanı Nuri el-Maliki yanlılarının Mesud Barzani'nin Kürdistan Demokrat Partisi'nin (KDP) kapatılması talebiyle yüksek mahkemede dava açmasına vardı.

Şarkulavsat'ın haberine göre, el-Maliki'nin başını çektiği "Kanun Devleti Koalisyonu"ndan Avukat Muhammed MecidSaidiKürdstan Bölgesel Yönetimi'nin egemen partisinin kapatılması için milletvekili Aliye NiseyfCasım adına Federal Yüksek Mahkeme'ye başvurdu.

Avukat Muhammed MecidSaidi Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı ve Başbakan'ını, Federal Mahkeme'nin "gaz ve petrol kararı"nı kabul etmeyerek Irak Anayasası'nın 94'üncü maddesindeki "Federal Yüksek Mahkeme'nin aldığı kararlar tüm tarafları bağlar" ve "siyasi örgütlerin kurucuları, lideri veya üyeleri anayasa hükümlerine aykırı görüşlerini açıkça yayamaz" hükümlerini ihlal ettiklerini ileri sürdü. Bu gerekçeyle KDP'nin kapatılmasını, "ayrıca, cumhurbaşkanlığı ve diğer yürütme görevlerindeki yasal adaylığının reddedilmesini" talep etti.

Bu başvuruya, Kürdistan Bölgesi Yüksek Yargı Kurulu'nun, Federal Yüksek Mahkeme'nin "Kürdistan Bölgesel Yönetiminin gaz ve petrol yasasının anayasayla çeliştiği ve bölgede çıkartılan ham petrolün hükümete teslim edilmesi gerektiği" kararını reddetmesi yol açtı.

IKBY Yüksek Yargı Kurulu, önceki gün Irak Federal Yüksek Mahkemesi'nin meşruiyetini sorgulayan bir karar alarak Federal Mahkeme'nin bir yasaya dayanmaksızın kurulduğunu ileri sürmüş ve kararlarının meşruiyetinin tartışmalı olduğu yargısına varmıştı.

Kürdistan Bölgesel Yönetimi Petrol ve Gaz Yasası, Kürdistan Bölgesi Parlamentosunca 2007'de çıkarılmıştı ve o tarihten bu yana Bağdat ve Erbil arasında petrol gelirleriyle ilgili tartışmalar gündemden düşmedi.

Kürdistan Demokrat Partisi'nin "görüşme ve temasları"na ve "duruşmalara katılarak savunma yaptıkları" açıklamalarına karşın, Şarkulavsat "gözlemciler"in Federal Yüksek Mahkeme kararlarına uyulmamasının vahim sonuçları olabileceği konusunda uyardıklarını haber veriyor.

2007'den bu yana Bağdat ve Erbil arasında yıllardır, IKBY yönetiminin günlük 250 bin varil olan petrol payını ülkenin genel bütçe yasalarına göre Bağdat'a teslim etmemesi nedeniyle gerginlik yaşanıyor.

Federal Yüksek Mahkeme'nin geçtiğimiz Şubat'ta Kürdistan Demokrat Partisi adayı HoşyarZebari'yi yolsuzluk şüphesiyle cumhurbaşkanlığı yarışından dışlayan bir karar alması da mahkemeyle Erbil yönetimi arasında gerginliğe neden olmuştu.

Bağdat ve Erbil ve anayasal kurumlar arasındaki uzlaşmazlıklar dolayısıyla yedi aydır Irak'ta cumhurbaşkanı seçilemedi ve son genel seçimlerin ortaya çıkardığı tabloya uygun bir hükümet kurulamadı. (BİANET)

Editör: TE Bilişim