Irak resmi haber ajansının Zikar Sağlık Dairesine dayandırdığı habere göre, ülkenin güneyindeki Zikar vilayetinde Covid-19 hastalarının yattığı İmam Hüseyin Hastanesi'nde dün akşam çıkan yangında ölü sayısı 23 arttı.

Yangında son belirlemelere göre ölü sayısının 64'e yükseldiği, yaralı sayısının da 50 olduğu kaydedildi.

Daha önce yapılan açıklamada yangında 41 kişinin hayatını kaybettiği ifade edilmişti. Yangın, itfaiye ekiplerinin yoğun çalışmaları sonucu gece saatlerinde söndürülmüştü.

Irak Başbakanı Mustafa Kazımi, bazı bakanlar ve güvenlik yetkilileriyle, hastanede çıkan yangını görüşmek için acil bir toplantı düzenledi.

Kazımi'nin basın ofisinden yapılan yazılı açıklamada toplantıda şu kararların alındığı duyuruldu: 

1- Kazanın nedenlerinin ortaya çıkarılması için üst düzey devlet soruşturması başlatılacak.

2- Bakanlar ve güvenlik yetkililerinden oluşan bir ekip, sahadaki çalışmaları takip etmek üzere ivedilikle Zikar vilayetine gönderilecek.

3-Gözaltına alınan Zikar Sağlık Müdürü, Hastane Müdürü ve Sivil Savunma Müdürü hakkında kapsamlı soruşturma başlatılacak.

4- İlgili bakanlıkların Zikar’a acil tıbbi yardım malzemelerini ulaştırması için talimat verildi.

5- Kazazedelerin şehit sayılması, işlemlerinin ivedilikle tamamlanması ve durumu kritik olan yaralıların Irak dışına gönderilmesine karar verildi.

6- Kaza şehitleri için resmi yas ilan edilecek.

Öte yandan Zikar Valisi Ahmed Gani Hafaci de toplantı sonrası yaptığı yazılı açıklamada, yangının nedenlerini araştırmak için üst düzey bir komitenin oluşturması ve nihai raporun 48 saat içinde sunularak, kamuoyuna duyurulması kararı alındığını belirtti.

Hafaci, toplantıda ayrıca, yangında hayatını kaybedenler için Zikar vilayetinde yas ilan edilmesine ve resmi çalışma saatlerinin salı gününden itibaren 3 gün süreyle askıya alınmasına karar verildiğini ifade etti.

Irak'ın başkenti Bağdat'ta nisan ayında Covid-19 hastalarının yattığı bir başka hastanede de yangın çıkmış ve 82 kişi hayatını kaybetmişti.

Editör: TE Bilişim