Taliban karşıtı milisler ve eski Afgan güçlerinden oluşan Ulusal Direniş Cephesi (UDC) sözcülerinden Ali Mesam Nazari “Pencşir’de şiddetli çatışmalar var” dedi.

AFP’nin haberine göre sözcü, Sovyetler ve Talibanlara karşı direnişin figürlerinden olan ve 9 Eylül 2001’de El Kaide tarafından öldürülen komutan Ahmed Şah Mesud’un oğlu Ahmed Mesud’u kast ederek, “Mesut vadiyi savunmakla ilgileniyor” dedi.

UDC, Taliban’ın ağır kayıplar verdiğini ve püskürtüldüğünü belirtirken, net bir bilanço vermedi.

Sanal ağlarda Taliban yanlısı hesaplarda, 31 Pencşirli savaşçının öldüğü iddia edildi.

Çarşamba günü İtalyan sivil toplum örgütü Emergency, Twitter üzerinde yaptığı açıklamada Pencşir vadisi kapılarındaki Gulbahar’dan Kabil hastanesine “beş yaralı ve dört ölü” getirildiğini duyurmuştu.

Afgan Analistler Ağı koordinatörü Martine van Bijlert, “Taliban güçleri vadinin girişine yığıldı ancak pusulara düştüler ve ağır kayıplar verdiler” dedi.

Bijlert, “İki taraf, topyekün bir savaş başlatmadan, esas olarak müzakerelerdeki konumlarını güçlendirmek için darbeler arıyor gibi görünse de, bölgeden gelen son geri dönüşlere göre, Taliban şimdi diğer illerden takviye çağırıyor" diye ekledi.

Daha önce Taliban ile diyalog umudu içinde olduklarını ifade eden UDC, yüzlerce Taliban’ın kuşatması altındaki vadiyi sonuna kadar koruyacaklarını bildirdi. Taliban’a göre taraflar arasındaki diyalog başarısızlıkla sonuçlandı. Taliban, UDC’yi silahlarını bırakmaya çağırdı.

Ahmed Masud çarşamba günü yaptığı bir açıklamada “Taliban, kurmak istedikleri hükümette UDC’ye iki yer vermeyi önerdi, oysa biz Afganistan için daha iyi bir gelecek istiyorduk” dedi. Masud, “Bu öneriyi değerlendirmeye bile almadık” derken, Taliban’ın savaş yolunu seçtiğini söyledi.

Taliban karşıtı bu vadinin uzun bir geçmişi var. Pencşir, Kabil’in 80 kilometre güneyinde Hindikuş dağlarının merkezinde girişi zor bir vadi olarak biliniyor. (AJANSLAR)

Editör: TE Bilişim