RSF, 1995’te ilk yıllık raporun yayınlanmasından bu yana tutuklu gazeteci sayısının hiç bu kadar yüksek olmadığını kaydetti.

RSF’ye göre 2021 yılında tutuklu gazeteci sayısı 488 ile rekor bir düzeye ulaştı.

Bir önceki yıla göre yüzde 20 dolayındaki bu artışın özellikle Myanmar, Belarus ve Çin’den kaynaklı olduğu ifade edildi. Çin’in Hong Kong’a dayattığı ulusal güvenlik yasası nedeniyle tutuklu gazeteci sayısının hızla arttığı vurgulandı.

Ayrıca Sincan Uygur Özerk Bölgesi’nin haber açısından “kara bir deliğe” dönüştüğünü belirten RSF, 70 Uygur gazetecinin tutuklandığını ifade etti.

1 Aralık itibariyle en fazla gazetecinin tutukluğu ülkeler şöyle sıralandı: Çin (127), Myanmar (53), Vietnam (43), Belarus (32) ve Suudi Arabistan (31).

TUTUKLU KADIN GAZETECİ SAYISI REKOR DÜZEYDE

RSF’ye göre tutuklu gazeteci sayısı da hiç olmadığı kadar artarak 60’a yükseldi.  Belaru, 17 gazeteci ile en fazla kadın gazetecinin tutuklu olduğu ülke olarak ifade edildi.

Öldürülen gazeteci sayısının ise son 20 yılın en düşük seviyesinde olduğu belirtildi.

RSF, bu düşüşün özellikle 2016’dan bu yana Suriye, Irak ve Yemen gibi çatışmalı alanlardaki değişimle birlikte geliştiğine dikkat çekti. Toplam 46 gazeteci öldürüldü.

Meksika ve Afganistan 2021’de gazeteciler açısından en tehlikeli bölgeler olarak kalmaya devam etti. Meksika’da 7, Afganistan’da 6, Yemen ve Hindistan’da 4’er gazeteci öldürüldü. 4 kişi ile öldürülen gazeteci sayısı da arttı. Bir önceki yıl 2 kadın gazeteci öldürülmüştü.

RSF’ye göre ayrıca 2021’de dünya genelinde en az 65 gazeteci ve medya çalışanı rehin alındı. Bir önceki yıla göre bu sayının ikiye katlandığı görülüyor. RSF, Suriye’de 44, Irak’ta 11 ve Yemen’de 9 gazetecinin rehin alındığını belirtti. (AJANSLAR)

Editör: TE Bilişim