BM Mülteciler Yüksek Komiserliği’nin (UNHCR) yıllık raporuna göre, iç göçe maruz kalanlar ve iltica talebinde bulunanların sayısı 2020 yılında yüzde 4’lük bir artış yaşadı.

2019 yılında da göçe maruz kalanların sayısı 79,5 milyon ile rekor seviyedeydi. 2020 yılı ise bu rakam 82,4 milyona yükseldi.

UNHCR Başkanı Filippo Grandi, salgın sırasında “Ekonomi dahil her şey durdu ama insanları kaçmaya zorlayan savaşlar, çatışmalar, şiddet, ayrımcılıklar ve zulümler gibi faktörler devam etti” dedi.

UNHCR, bugün insanlık nüfusunun yüzde 1’inin göçe maruz kaldığını kaydederken, on yıl önce 40 milyona ulaşan bu sayının bugün iki katına çıktığı endişesini dile getirdi.

2020 yılı sonu itibariyle dünyada mülteci sayısı 30,3 milyon olarak kayda geçti. Bunların 5,7 milyonu Filistinli ve 3,9 milyonu Venezuelalılardan oluşuyor. İltica talebinde bulunanların sayısı ise 4,1 milyon kişi olarak hesaplandı.

Ancak Filippo Grandi, raporun sunumu sırasında "büyük sıçrama, şu anda 48 milyona ulaşan ülke içinde yerinden edilmiş kişilerin sayısıyla ilgili" diyerek, bunun “benzeri görülmemiş bir sayı” olduğunu kaydetti.

Krizlerin yaşandığı Etiyopya, Sudan, Sahel ülkeleri, Mozambik, Yemen, Afganistan ve Kolombiya’da iç göçe maruz kalanların sayısı geçen yıl 2,3 milyon kişi arttı. (AJANSLAR)

Editör: TE Bilişim