Merkezi Cenevre’de bulunan Kalkınma ve Uluslararası Yüksek Araştırmalar Enstitüsü tarafından yapılan Small Arms Survey adlı araştırma projesine göre, dünya genelinde en az 1 milyar ateşli silah kullanımda. En az yüzde 85’i  sivillerin elinde.

Araştırmaya göre, dünya genelinde herhangi bir ordu veya polis kurumuna bağlı olmayan kişilerin yani sivillerin elinde en az 857 milyon adet ateşli silah bulunuyor.

Silahların yüzde 13’ü yani 133 milyon kadarı ise dünya devletlerine bağlı orduların depolarında yer alıyor. Polis gibi kamu güvenliğinden sorumlu güvenlik güçleri ise bu silahların sadece 23 milyonunu (yüzde 2) elinde bulunduruyor.

Aynı araştırmaya göre, dünya üzerindeki ateşli silah artışındaki en önemli nedeni sivillerin elindeki silahlardaki artış. Buna göre, 2006 yılında sivillerin elinde bulunan 650 milyon kadar olan ateşli silah sayısı 2017’ye kadar 200 milyon kadar artış gösterdi.

Uppsala Conflict Data Program adlı İsveç’teki Uppsala Üniversitesi’nin yürüttüğü bir çalışmaya göre ise, sadece önde gelen 100 büyük silah şirketinin yaptıkları satışlar yüz milyarlarca doları buluyor. Bu satışlar 2017 itibariyle 398 milyar dolar idi.

Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI) tarafından yayınlanan bu yılki son rapora göre de, dünya üzerinde ciddi bir silahlanma söz konusu. Buna göre, özellikle 2010 yılından bu yana silah satışlarında düzenli bir artış var ve bunda toplam küresel silah ithalatının yüzde 35’ini yapan Suudi Arabistan, Hindistan, Mısır, Avustralya ve Cezayir’in aşırı silahlanmaları rol oynadı.

SIPRI raporuna göre, 2015-2019 döneminde dünyadaki silah ihracatında ABD, Rusya ve Fransa ilk sırayı alıyorlar. ABD yüzde 36’lık pay ile ilk sırada bulunurken, Rusya yüzde 18, Fransa ise yüzde 7,9’luk payla dört ve beşinci sıradaki Almanya ve Çin’in açık ara önünde geliyorlar.

Ateşli silahlar, her yıl dünyada en az 500 bin kişinin yaşamını yitirmesine neden oluyor. Uluslararası Af Örgütü (AI) raporlarına göre, bu rakamın büyük kısmı savaş veya çatışma bölgeleri dışındaki sivil ölümlerine dair.

Sadece silah kaçakçılığı 1,2 trilyon doları buluyor

Silah üretiminin yaygınlaşması ve ABD ya da Brezilya örneklerinde olduğu gibi birçok ülkede silah ediniminin kolaylaşmasıyla birlikte kaçakçılığın boyutları da tehlikeli bir hal alıyor.

Birleşmiş Milletler Uyuşturucular ve Suçlarla Mücadele Ofisi (ONUDC) tarafından Ekim 2019’da yayınlanan bir rapor, silah kaçakçılığının vardığı boyutu gösteriyor. Buna göre, uluslararası silah kaçakçılığı 1,2 trilyon doları buluyor.

Editör: TE Bilişim