Sudan başsavcılığı, Darfur’da 2003 yılından itibaren işlenen suçlara ilişkin soruşturma başlattı. Soruşturmanın hedefinde Ömer El Beşir rejiminin sorumluları var.

Birleşik Arap Emirlikleri’ni ziyaret ettikten sonra Sudan’ın başkenti Darfur’a dönen yargıç Tagelsir El Heber, “Darfur’da 2003’ten itibaren işlenen suçlara ilişkin bir soruşturma başlattık” dedi.

El Heber, soruşturmaya ilişkin dosyaların devrik diktatör Ömer El Beşir rejiminin eski sorumluları hakkında olduğunu belirtti. Beşir de Uluslararası Ceza Mahkemesi tarafından Darfur’da soykırım suçu işlemekle suçlanıyor.

Ömer El Beşir, Nisan ayında halk isyanı sonucu iktidardan düşürülmüştü. 1989’da darbe ile iktidara gelen Ömer El Beşir, 30 yıl boyunca ülkeyi demir bilekle yönetti. Hakkında ağır insan hakları suçlamaları ve soykırım suçlaması bulunuyor. Beşir mevcut durumda başkent Hartum’daki bir cezaevinde tutuluyor.

Beşir, bu Aralık ayı içerisinde Hartum’daki bir mahkeme Beşir’i yolsuzluktan iki yıl ev hapsine mahkum etti. Yargıç El Sadık Abdulrahman, Beşir’in yaşlılar için kurulan bir ceza merkezine konulacağını açıkladı. Sudan yasasına göre, 70 yaşın üstündeki kişiler cezaevinde tutulamaz. Beşir, metalik bir kafes içerisinde duruşmaya katıldı. Mahkeme, Beşir’in evinde Nisan ayında bulunan 6,9 milyon Euro, 351 bin 770 dolar ve 5,7 milyon Sudan lirasında da el konulmasına karar verdi.(AJANSLAR)

Editör: TE Bilişim