Suriye Parlamentosu Uluslararası İlişkiler Komitesi Başkanı Batrus el Marjan, Şam yönetimi ve Türkiye arasındaki ilişkileri düzeltmeye hazır olduklarını, fakat bunun için iki şartlarının olduğunu söyledi.

Rûdaw'ın Rusya'nın İzvestiya gazetesinden aktardığına göre, Suriye ve Türkiye arasındaki diplomatik ilişkilerin normalleşmesine ilişkin konuşan el Marjan, Suriye'nin bunun için bazı şartları olduğunu söyledi.

El Marjan, bu şartları şöyle özetledi:

"Her şeyden önce Türkiye, Suriye yabancı toprakları işgal ettiğini, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) kararıyla bu şekilde sınıflandırılan terör çetelerini barındırdığını kabul etmelidir. Ayrıca Türkiye'nin işgal altındaki Suriye topraklarından çekilmeye hazır olması gerekiyor ve o zaman evet, Suriye ilişkileri geliştirmeye hazır olacak."

"Engeller hala devam ediyor"

Suriye ve Türkiye arasındaki ilişkilerin, her iki devletin ortak çıkarları dikkate alınarak, iyi komşuluk ilişkileri temelinde inşa edilmesi gerektiğini belirten El Merjan, "Türkiye daha önce söylediklerime hazırsa, Suriye de Ankara ile ilişkilerini geliştirmeye hazırdır" dedi:

Türkiye-Suriye ilişkilerinin düzeltilmesinin önünde bazı ciddi engellerin olduğunu söyleyen El Marjan, Suriye ve Türkiye istihbarat teşkilatlarının başkanlarının görüşmesini doğrulamasa da "iki taraf arasında güvenlik alanında bazı temaslar olduğunu" belirtti.

Suriye ve Türkiye'den karşılıklı talepler

İzvestiya gazetesi, haberinde ayrıca Türkiye Dışişleri Bakanlığı'nın konu hakkındaki sorularına yanıt vermediğini yazdı ve hükümete yakın Türkiye gazetesinin Ankara'nın Beşar Esad hükümetinden istediği beş talep hakkındaki haberine atıfta bulundu. Gazeteye göre taleplerden biri, YPG'nin "Suriye topraklarından tamamen çıkarılması", diğer ise Suriyeli mültecilerin güvenli bir şekilde geri dönüşüydü.

Gazete, Şam'ın taleplerini ise şöyle sıraladı:

"İdlib'in tekrar Şam yönetimine devri.

"Reyhanlı-Cilvegözü Sınır Kapısı ile birlikte Kesep Gümrüğü'nün devri.

"Cilvegözü-Şam arasında ticari koridor.

"Suriye'nin doğusunda Deyrezor-Zor-Haseke şehirleri ile Halep-Lazkiye hattındaki ulaşım koridorunda (M 4) tam kontrol şartı.

"Avrupa ve ABD'nin Esad rejimini destekleyen bürokrat, işadamı ve şirketlere dönük yaptırımları konusunda Türkiye'nin destek vermesi."

Editör: TE Bilişim