Dünyanın merakla beklediği 'buğday krizi' İstanbul'da atılan imzalar ile çözüldü. Türkiye'nin yoğun çabası sonrası atılan imzaların detayları ise netleşmeye başladı. Tahıl Koridoru’nun koordinasyon merkezi Levent’te olacak. 20 kişilik ekibin başında da Türk amiral olması planlanırken gemilerin güvenliği limandan itibaren adım adım takip edilecek.

Rusya ve Ukrayna savaşı sebebiyle buğday tedarikinde yaşanan sıkıntılar, Ankara’nın çabalarıyla İstanbul’da imzalanan anlaşma ile çözüldü. Türkiye’nin ev sahipliğinde Türkiye, Rusya, Ukrayna ve Birleşmiş Milletler (BM) arasında imzalanan anlaşmanın ardından Ukrayna’dan tahıl ve gıda maddelerinin dünyaya güvenli sevkinin yapılacağı koridorun detayları da netleşmeye başladı.

Edinilen bilgilere göre, önümüzdeki günlerde uygulamaya girecek anlaşma ile Ukrayna ve Rusya tahılı Karadeniz üzerinden dünyaya açılacak. Operasyon, İstanbul Levent’teki Millî Savunma Üniversitesinde kurulacak “Ortak Koordinasyon Merkezi”nden yönetilecek. Uluslararası ‘Tahıl Masası’nın merkezinde 20 kişilik bir ekip görev yapacak. Türkiye’ye gelmeye başlayan ekipte; anlaşmanın tarafları Ukrayna, Rusya, Birleşmiş Milletler ve Türkiye’den sivil ve askerî temsilciler yer alacak.

Merkezin başında ise Millî Savunma Bakanlığınca belirlenecek bir Türk amiral olacak. Yapılan değerlendirmelerden sonra merkezin kısa sürede faaliyete geçmesi öngörülüyor. Rus ve Ukraynalı yetkililerin sadece ihtiyaç durumunda bir araya gelecekleri mesailerini ayrı odalarda sürdürecekleri de öğrenildi.

Güvenli bir koridor belirlenecek

Ukrayna limanlarına transit bir şekilde giriş yapacak gemilerin, belirlenen güvenli koridor üzerinden Ukrayna’ya geçişi sağlanacak. Ukrayna karasularındaki faaliyetler, Ukrayna sorumluluğunda olacak. Gemilere yükleme Odesa, Chernomorsk ve Yuzhn Limanlarından yapılacak. Bütün sivil gemiler Ortak Koordinasyon Merkezine kayıtlı olacak. Gemilerdeki malzemeler ayrıntılı olarak merkeze bildirilecek. Ürünün yüklendiği liman da teknik olarak izlenecek. Herhangi bir olumsuzluk yaşanmaması için gemilerin güvenliği uzaktan kontrol edilecek. Gerektiğinde insansız hava araçları takip için devreye sokulabilecek. Anlaşmayla Ukrayna’nın, Karadeniz limanlarında bulunan yaklaşık 20 milyon ton tahılın dünyaya sevkinin önü açılması planlanıyor.

Tahıl kervanları hazırlanıyor

Ukrayna Limanları İdaresi, deniz yoluyla tahıl ve ilgili gıda ürünlerinin ihracatına yönelik girişimin 22 Temmuz 2022’de imzalanmasıyla bağlantılı olarak Odessa, Çornomorsk ve Yujnıy limanlarında tahıl kervanları oluşturulmaya başlandığını bildirdi. Gemilerin kervana dâhil edilmesi için başvuru yapılması gerektiğine dikkat çekilen açıklamada, bu gemilerin belirtilen limanlara giriş ve çıkışlarının, bir geminin öncülüğünde gerçekleştirileceği ifade edildi. (internethaber)

Editör: TE Bilişim