İsviçre’deki bir kayak tesisinde CNBC televizyon kanalına mülakat veren Trump, “Avrupa ile tartışmak çok çok zor. Yıllardan beridir ülkemizden avantaj sağlıyorlar (...) Eğer (ticari müzakerelerde sonucunda) bir şeyler elde etmezsek, tedbirler alacağım” dedi. Trump, “Onların otomobilleri ve başka ürünlerine çok yüksek vergiler olacak” diye ekledi.

Trump, “Çin ile bunu sonlandırmayı bekliyordum. Çin ve Avrupa ile aynı zamanda uğraşmak istemiyordum” şeklinde konuştu. Washington ile Pekin, kısa bir süre önce ticari savaşta ateşkese gitmişlerdi.

ABD Başkanı Salı günü Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ile de karşılıklı ticari anlaşmalar üzerine görüşmüştü.

Daha sonra Fox News’e bir mülakat veren Trump, “Eğer ticari anlaşma yapamazsak, onların araçlarına yüzde 25 vergi koymamız gerekecek” dedi.

ABD’de Kasım ayındaki seçimlerden önce anlaşma yapmayı uman Trump, “Öncesinde bir anlaşma yapacağımızı düşünüyorum” diye konuştu.

ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin ise Avrupa otomobillerine vergiyi geniş bir ticari anlaşmaya değil, Avrupalıların internet devletine vergi getirmesine bağladı. Bu konu Washington ile başta Fransa olmak üzere bir çok Avrupa ülkesi arasında ciddi anlaşmazlık konusu olarak öne çıkıyor. Avustralya ve İtalya da ulusal düzeyde internet devlerine vergi getirdi. İspanya ise düşünüyor.

İngiltere Maliye Bakanı Sajid Javid, Davos’ta yaptığı açıklamada Nisan ayında kendi özgün internet vergisini uygulayacaklarını bildirdi.

Fransa Ekonomik ve Finans Bakanı Bruno Le Maire, AFP’ye yaptığı açıklamada her halükarda Fransa’da 2020’den itibaren ulusal düzeyde internet şirketlerinin vergiye tabi tutulacağını kaydetti. (AJANSLAR)

Editör: TE Bilişim