ABD'de 3 Kasım günü yapılacak başkanlık seçimlerine dair anket şirketlerinin Demokrat Parti’nin adayı Joe Biden, rakibi olan Cumhuriyetçi Parti’nin adayı mevcut Başlan Donald Trump karşısında 8 puan önde.  Rekabetin kızıştığı seçimlere günler kala Trump ile Biden canlı yayında ikinci ve son kez karşı karşıya geldi. Tennessee eyaletinin Nashville kentindeki Belmont Üniversitesi'nde gerçekleştirilip, moderatürlüğünü NBC sunucusu Kristen Welker'ın yaptığı programa  Kovid-19 virüsü salgını ve seçime yönelik dış müdahale tartışması damga vurdu.

90 dakika sürem programda ‘Kovid-19 ile mücadele' başlığıyla başlayan tartışmada, Trump, virüsün yakın zamanda yok olacağını belirterek, "Haftalar içinde virüs için elimizde bir aşı olacak" ifadesini kullandı.

 Trump, Kovid-19'un sadece ABD'nin değil tüm dünyanın problemi olduğunu belirterek, aldıkları önlemlerin yerinde ve ölüm oranının düşük olduğunu savundu.

 ABD’de 220 bin kişinin virüs yüzünden hayatını kaybettiğine dikkat çeken Joe Biden ise, “Bu kadar fazla ölümden sorumlu olan bir kişi ABD Başkanı olarak kalmamalı. Ocak ayında bu virüsün ne kadar tehlikeli olduğunu biliyordu ancak halkla bunu paylaşmadı” dedi.

 ABD Başkanı Trump, virüse karşı aşının hazır olduğunu ve haftalar içinde açıklanacağını söyledi.

“İnsanlar virüsle ölmeyi öğreniyor”

 Biden ise, yönetim olarak bilim adamlarının sözünü dinleyeceğini bir kez daha vurguladı, Trump’ın kutuplaştırıcı yaklaşımının Amerika’nın salgınla mücadelesini engellediğini savundu.

 Joe Biden kış aylarında vaka sayısının artması beklentisine değinerek, “Karanlık bir kışa girmek üzereyiz ancak kendisinin hala kapsamlı bir planı yok” diyerek rakibi Trump’a yüklendi. Demokrat Parti başkan adayı Joe Biden, “Virüsle yaşamayı öğreniyoruz” diyen rakibi Trump’ı “Virüsle yaşamayı öğreniyoruz diyor. İnsanlar virüsle ölmeyi öğreniyor” sözleriyle eleştirdi.

 Seçimlere müdahale tartışması

 Başkan adaylarına, ABD seçimlerine Rusya, İran ve Çin’in müdahale ettiğine yönelik Amerikan istihbaratının tespiti üzerinden seçimlere müdahaleyi nasıl engelleyecekleri sorusu yöneltildi.

Joe Biden, “Amerika’nın egemenliğine müdahale eden her ülke bedelini öder. Ancak kendisinin Putin’e bu konuda tek kelime ettiğini görmedim. Rusya beni tanıyor, benim onları tanıdığımı da biliyor” dedi.

Başkan Trump ise Rusya’ya karşı kendisinden daha sert tavır sergileyen biri olmadığını, Rusya’dan hiç para almadığını söyledi.

 Hunter biden’in ilişkilerini gündeme getirdi

 Trump, seçime müdahale ve ulusal güvenliğin tartışıldığı bölümde konuyu Joe Biden’ın oğlu Hunter Biden’ın Ukrayna ilişkisi ve Moskova eski belediye başkanının eşinden 3.5 milyon dolar aldığı iddialarına getirdi.

Joe Biden ise Trump’ın iddialarına, “Yabancı bir kaynaktan tek bir kuruş bile almadım” yanıtı verdi.

 Moderatör, Biden’a "Oğlunuzun iş ilişkileri etik değil miydi?" sorusunu yöneltti. Biden soruya, “Oğlum Çin’den para kazanmadı. Çin’den para kazanan biri varsa o da bu kişidir” diyerek Donald Trump’ı işaret etti.

 Trump’a Çin’deki hesabını sordu

Joe Biden, oğlu Hunter Biden’la ilgili iddiaları gündeme getiren rakibi Donald Trump’a New York Times’ın Cumhuriyetçi Başkan’ın yılda yalnızca 750 dolar vergi ödediği ve Çin’de gizli bir banka hesabı olduğuna ilişkin haberleri üzerinden yüklendi. Geriye dönük olarak vergi beyannamelerini açıkladığını belirten Biden, Başkan Trump’a “Ne saklıyorsun?” diye sordu.

 Çin’deki hesabını kapattığını söyleyen Trump ise muhasebecilerinin kendisine milyonlarca dolar vergiyi önceden peşinen ödediğini söylediğini belirtti. Trump, dört yıldır yaptığı gibi, yakın zamanda vergi beyannamesini açıklayacağını belirtti, ancak bunu ne zaman yapacağına ilişkin tarih vermedi.

“Hitler’le de iyi ilişkilerimiz vardı”

 Adaylara tartışma sırasında Kuzey Kore sorusu da yöneltildi. Joe Biden, Cumhuriyetçi rakibini Kuzey Kore lideri Kim Jong Un ile görüşerek bir haydudu muhatap almakla suçladı. Biden, Kuzey Kore ile ancak ülkenin nükleer programını aşamalı şekilde terk etmesi halinde görüşebileceğini söyledi.

 Başkan Trump ise Kuzey Kore lideriyle yaptığı zirveleri ve karşılıklı olarak gönderdikleri mektupları savundu. “Kim Jong Un Obama ile görüşmek istemedi çünkü onu sevmezdi. Kuzey Kore ile savaşta değiliz. Liderlerle iyi ilişkilere sahip olmak güzel bir şeydir” dedi.

 Joe Biden, Trump’ın bu sözlerine “Avrupa’yı işgal edinceye kadar Hitler’le de iyi ilişkilerimiz vardı” yanıtını verdi.

 Meksika sınırındaki mülteci çocuklar

 Biden ve Trump arasındaki tartışmaya Amerikan medyasına yansıyan Meksika sınırında ailelerinden ayrılan 545 çocuğun ailelerinin bulunamaması da gündeme geldi. ABD Başkanı Trump, “Çocuklar çeteler, haydutlar ve çakallar aracılığıyla buraya geliyor. İnsanlar ülkemize gelebilir ancak yasal yollardan” dedi. Joe Biden ise Meksika sınırında çocukların ailelerinden ayrılması uygulamasını eleştirerek, "Bu çocuklar aileleriyle birlikte geldiler ancak ailelerinden koparıldılar. Bu durum bizi alay konusu haline getirdi" dedi. (İHA)

Editör: TE Bilişim