Birleşmiş Milletler’in (BM) insan haklarına ilişkin özel raportörü Michel Forst, dünya genelinde 2015 ile 2017 yılları arsasında bin yüzü aşkın kişinin insan haklarını koruma ve teşvik etmeyi istedikleri için öldürüldüğünü açıkladı.

İnsan Hakları Deklarasyonu’nun kabulünün 70’inci yılı dolayısıyla Paris’te konuşan Forst, insan hakları tablosunun “iç açısı” olmadığını belirtti. Forst, 2015 ile 2017 yılları arasında dünya genelinde insan hakları savunucularını hedef alan 1.100 cinayet işlendiğini belirtti.

Cinayetlerin giderek daha fazla organize suçlar tarafından işlendiğini ifade eden Forst, ama bazen maden alanında çalışan uluslararası şirketlerin emriyle de gerçekleştiğini kaydetti.

“Fiziki saldırılar, tehditler, alıkoymalar, kaybetmeler tüm dünyada artış gösterdi” diyen Forst, cezasızlığını “fenomeninin” de yayıldığını belirtti.

Forst, cezasızlığa örnek olarak, Latin Amerika’da insan hakları savunucularına yönelik 100 cinayetten sadece beşine soruşturma açıldığını ve ikisinde somut sonuçlar elde edilerek, mahkumiyet verildiğini ifade etti.

İnsan hakları savunucularının hedef gösterilerek yapılan karalama kampanyaları konusundaki endişesini de dile getiren Forst, Batı Avrupa da dahil olmak üzere dünyada sivil toplumun yerinin daraltılmak istendiğine de vurgu yaptı.

Paris’te düzenlenen toplantıya insan hakları savunucuları da katılarak tanıklıklarını anlattı. Yürütülen tartışmaların kapanış konuşmasını yapan Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves le Drian, “Avrupa Birliği bünyeseinde bile, özellikle popülist söylemlerin yükselişi ile birlikte insan haklarında belirgin bir gerileme gözlemliyoruz” dedi. (AJANSLAR)

Editör: TE Bilişim