Af Örgütü’nün yayınladığı "Herkes Her An Ölebilir" başlıklı raporunda Rus ordusunun Harkiv kentinde yasaklı silahlar kullanarak savaş suçu işlediğini duyurdu. Örgüt, Rusya’nın yargılanmasını istiyor.

Uluslararası Af Örgütü, Ukrayna'nın ikinci büyük kenti Harkiv ile ilgili yayınladığı raporda, "Yerleşim bölgelerine yönelik tekrarlanan bombardımanlar, yüzlerce sivilin ölümüne ve yaralanmasına neden olan ayrım gözetmeyen saldırılardır ve bu nedenle savaş suçu teşkil etmektedir. Bu durum hem misket bombaları kullanılarak gerçekleştirilen saldırılar, hem de güdümsüz roketler ile top mermileri kullanılarak gerçekleştirilen saldırılar için geçerlidir” ifadelerine yer verildi.

Af Örgütü, Harkiv'de Rus güçlerinin uluslararası sözleşmeler uyarınca yasaklanmış olan “misket bombaları” ile “saçılabilir kara mayınları”nı defalarca kullandığına dair kanıtlar bulduğunu açıkladı.

Raporda, Rus güçlerinin başlattığı savaşın ilk günü olan 24 Şubat'ta Harkiv'in sivil bölgelerini nasıl hedef almaya başladığını ayrıntılarıyla anlatıyor.

Uluslararası Af Örgütü'nün kıdemli kriz müdahale danışmanı DonatellaRovera, "İnsanlar evlerinde ve sokaklarda, çocuk parklarında ve mezarlıklarda, insani yardım için kuyrukta beklerken ya da gıda ve ilaç alışverişi yaparken öldürüldü" dedi.

"Geniş çapta yasaklanmış misket bombalarının tekrar tekrar kullanılması şok edicidir ve sivillerin yaşamlarının tamamen hiçe sayıldığının bir başka göstergesidir” diyen Rovera, "Bu korkunç saldırılardan sorumlu olan Rus güçleri hesap vermelidir" ifadelerini kullandı.

Harkiv askeri yönetimi, Af Örgütü'ne çatışmaların başlamasından bu yana şehirde ve etrafında 606 sivilin öldürüldüğünü ve 1,248 sivilin yaralandığı bilgisini verdi.

Rusya ve Ukrayna misket bombaları ve anti-personel mayınları yasaklayan uluslararası sözleşmelere taraf değil.

Ancak Af Örgütü, "uluslararası hukukun ayrım gözetmeyen saldırıları ve doğası gereği ayrım gözetmeyen silahların kullanımını yasakladığını" vurgulayarak, "Sivillerin ölümü ya da yaralanması veya sivil nesnelerin zarar görmesiyle sonuçlanan ayrım gözetmeyen saldırılar düzenlemek savaş suçu teşkil eder" açıklamasında bulundu.

Af Örgütü en az 62 kişinin ölümüne ve en az 196 kişinin yaralanmasına neden olan 41 Rus saldırısını araştırdı. Nisan ve Mayıs aylarında iki hafta boyunca Harkiv'de aralarında hayatta kalanlar, kurban yakınları, tanıklar ve doktorların da bulunduğu 160 kişiyle görüştü. (Duvar)

Editör: TE Bilişim