Libya’da Ulusal Mutabat Hükümeti’ne (UMH) bağlı ordu, stratejik Vatiyye Askeri Üssü'nü ülkede kontrolü ele geçirmek için savaşan Halife Hafter'e bağlı güçlerden geri aldığını duyurdu.

Libya ordusunun yürüttüğü 'Öfke Volkanı Operasyonu' basın biriminden yapılan yazılı açıklamaya göre, Libya Ordusu Batı Harekat Dairesi Komutanı Usame Cuveyli, Hafter güçlerinin işgalindeki Vatiyye Askeri Üssü'nde kontrolü tamamen sağladıklarını ve üssün milislerden arındırıldığını bildirdi. Libya ordusu bir dirençle karşılaşmadı ve kayıp vermedi.

Libya ordusu Hafter güçlerinden kurtarılan üste “Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) temin ettiği Rus yapımı Pantsir hava savunma sisteminin” ele geçirildiğini açıkladı. Libya ordusu, çevre güvenliğinin sağlanmasının ardından kısa süre sonra üssün ordunun hizmetine gireceğini duyurdu.

Öte yandan, sosyal medyaya üssün içinden yansıyan görüntülere göre, üstteki kullanılmaz hale getirilmiş savaş uçakları hangarlarda bekliyor. Hafter güçlerinin üsten çıkarken geride roket atar, silahlı araçlar ve çok sayıda mühimmat bıraktıkları görülüyor.

Vatiyye’nin neden stratejik bir üs?

Başkentin 140 kilometre güneybatısında, 50 kilometrekarelik alana kurulu Vatiyye, savaş uçaklarına uygun pistleri, hangarları, akaryakıt tankerleri, araç depoları, 10 bin askeri dışarıdan destek almadan konuşlandırma kapasitesiyle stratejik önem arz ediyor.

Libya ordusuna bağlı silahlı İnsansız Hava Araçları (SİHA), son bir ayda üssün çevresindeki Hafter güçlerinin toplanma noktalarına, silah depolarına, silahlı araçlarına, mühimmat kamyonlarına 100'den fazla hava harekatı düzenledi.

Libya ordusu "pazar sabaha karşı Hafter milislerine BAE'nin temin ettiği Çin yapımı Wing Loong II tipindeki bir SİHA'yı imha ettiklerini" de duyurmuştu.

Vatiyye Üssü'nün Libya'nın batısı için önemi

Hafter güçleri Nisan 2019'da başkent Trablus'a yönelik saldırı emrinin ardından, savaş uçaklarıyla başkent çevresini vurmak için Vatiyye Üssü'nü yoğun biçimde kullanmıştı.

İkinci Dünya Savaşı sırasında 1942'de açıldığı dönemde Ukbe bin Nafi olarak isimlendirilen Vatiyye, Mitiga Havalimanı'ndan sonra ülkenin en önemli hava üssü olarak kabul ediliyor. Hafter güçleri Ağustos 2014'ten bu yana yaklaşık 6 yıldır üssü "Batı operasyonları komuta merkezi" olarak kullanıyordu.

Libya ordusuna ait SİHA'lar, 3 Nisan'da Vatiyye'ye düzenlediği hava operasyonunda üste bulunan Hafter güçlerine ait park halindeki 3 adet Su-22 savaş uçağı ile çok sayıda araç, ağır silah ve tesisi imha etmişti.

Üssün stratejik önemini artıran unsurlar

Libya'nın bütün batı bölgelerini kontrol altında tutabilen hava üssü, buradan kalkan savaş uçaklarının gerektiğinde Tunus ve Cezayir'de de yakıt ikmali olmadan operasyon yapabilmelerine imkan sağlıyor.

Amerikalılar tarafından 1942'de yapılan üs, 7 ila 10 bin asker kapasitesinde bir altyapıya sahip. Libya'daki diğer askeri üsler önemini bulundukları şehirlerden alırken, Vatiyye ise kurulduğu bölgenin coğrafi özelliği ile ön plana çıkıyor.

Libya'nın devrik lideri Muammer Kaddafi döneminde Vatiyye Üssü'nde Fransız yapımı çok maksatlı Dassault Mirage 2000 savaş uçaklarının filosu bulunuyordu.

Vatiyye Hava Üssü'nde uzun süre yetecek kadar yaşam malzemesinin saklanabileceği bir sistem bulunuyor. Ayrıca gerektiğinde çatışma ve savunma için akaryakıt, silah ve mühimmat ikmaline de uzun süre ihtiyaç duyulmuyor.

Öte yandan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) Libya Yaptırım Komitesi, Dubai merkezli iki şirketin, Libya'nın doğusundaki silahlı güçlerin lideri Halife Hafter'in Trablus'u ele geçirmesine destek olmak için ülkeye kısa süreliğine Batılı paralı askerler gönderdiğini bildirmişti. (ewronews)

Editör: TE Bilişim