Diyarbakır Barosu, mahkemelerde anadillerinde savunma yapmak isteyen müvekkillerinin yaşadıkları tercüme sorunlarını azaltmak için baro üyesi avukatlara yönelik Kürtçe kurs için Mezopotamya Dil ve Kültür Araştırma Merkezi Derneği’ne (MED-DER) başvurdu. Talebin olumlu yanıtlanması üzerine dernek bünyesinde avukatlara özel bir sınıf açıldı ve bu kursa gösterilen ilgi yoğun oldu.

Konuya ilişkin konuştuğumuz MED-DER Eşbaşkanı Rıfat Roni, dernek olarak temel amaçlarının Kürt dilini öğretmek ve yaygınlaştırmak olduğunu dile getirdi.

AVUKATLARA ÖZEL SINIF

Roni, “Avukatlar, müvekkillerinin yaşadıkları bu sıkıntıların giderilmesi, onlarla daha sağlıklı diyalog kurmak ve kendilerini daha iyi ifade edebilmek için Kürtçe öğrenmeye yöneldi” dedi.

Anadilde savunma hakkının kazanılmış olmasına rağmen mahkemelerin sanıklardan tercüman parası istemesine dair ise Roni, “Kürtçeye yönelik hazımsızlığın göstergesi. Böyle bir uygulama hiçbir demokratik ülkede yoktur. Bu kabul edilemez, tamamen siyasi bir karardır” ifadelerini kullandı.

STÖ’LER HASSASİYET GÖSTERMELİ

Roni, Diyarbakır Barosu gibi benzeri kurum ve sivil toplum örgütlerinin halkın içinde olan, halkın sorunlarını dinleyen kurumlar olarak halkın dertlerini daha iyi anlamak için hassasiyet gösterip, Kürtçeyi öğrenmeleri gerektiğini de söyledi. Dernek olarak yürüttükleri çalışmalar hakkında da bilgi veren Roni, yakın zamanda Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) bu konuda başlattığı kampanya kapsamında İzmir ve İstanbul’da açtıkları kurslara aralarında milletvekillerinin de olduğu 400 kişinin katıldığı ve eğitimler sonucunda katılımcılara sertifikaların verildiğini dile getirdi.

Roni, önümüzdeki günlerde Diyarbakır ve ilçelerinde de benzer kurslar açmayı planladıklarını paylaştı.

Kürtçe öğrenme konusunda yoğun bir ilgi olduğunu ifade eden Roni,  “Şuan dernek binamızda yüz yüze olarak 10 sınıfta Kürtçe dil eğitimi veriyoruz. Yine 10’u Kirmançkî,  40’ı Kurmancî olmak üzere toplam 50 sınıfta birinci, ikinci ve üçüncü aşama online Kürtçe eğitimler veriyoruz. Yani online olarak bine yakın kişiye eğitim veriyoruz” diye belirtti. (M.A)

Editör: TE Bilişim