Kitap fiyatlarındaki artış okurları doğrudan etkiledi. Eskiden ayda 5-6 kitap alıp okuyabilen kişilerin alım gücü şimdilerde neredeyse yarı yarıya düştü. Bu şartlarda okumaya devam edebilmenin yollarını artıgerçek’ten Elif Türkölmez araştırdı.

Makarnadan simite, kiradan benzine her şeyin fiyatında olağanüstü bir yükseliş var. İnsanlar haliyle zaruri olanı alıp lüks saydığını kısmanın peşinde. Fiyat artışından en çok etkilenenlerden biri de kitap. Mesela son yedi yılın en düşük kitap basım rakamlarını gördük geçen eylülde... Üretim masraflarının dolar bazında olması kitap fiyatlarını öyle yükseltti ki, artık okur 80-90 liradan aşağı kitap alamaz halde...

Bu durumda okumaya devam edebilmek için neler yaptıklarını okura sorduk. Çoğu, eş dostla kitap takasına başlamış, bazısı kitaplığında bulunan, okumadığı kitaplara yeniden bir şans vermiş, kimisi de kütüphane üyeliği başlatmış.

Sevindiren haber şu ki, danıştığımız okurlardan hiçbiri okumaktan vazgeçmemiş.

Melis Akyüz: Beni bekleyen kitaplarıma vakit ayırıyorum, yeni satın alacaklarım için uygun fiyatlı olanları tercih ediyorum. Çoğunlukla da arkadaşlarımdan ödünç alıyorum.

Aslı Şan Altındiş: Ne yazık ki eskiden 9-10 kitabı bir çırpıda alırken şimdi sadece 2-3 tane alıyorum.

Tuğçe Tunçkanat: Ankara'da oturuyorum, eskiden destek amaçlı Dost, İmge gibi kitapçılardan alışveriş yapardım. Şu an tamamen online alışverişe yöneldim, kampanya takip ediyorum.

Nazmiye Yılmaz: Kitap okumayı çok severim; alma hızıma okuma hızım yetişmeyince en çok okumak istediklerimi önceliklendirdim. Bir de diğer harcamalarımdan kısıyorum, dışarıda kahve içmiyorum da internetten kitap alıyorum mesela...

Şehri Merve: Artık Storytel’den kitap dinliyorum, aylık 50 TL. En azından çok kitaba ulaşabiliyorum.

Seda Niğbolu: Ben hep kütüphaneciydim ama tabii ki çok beğendiğim bir yazarın para kazanmasını da istediğimden tekrar döneceğim ya da çok merak ettiğim/hoşuma giden kitapları satın alıyorum. Türkiye'de iş zor ama, kütüphane kültürü yaygın olmadığından. Almanya'da çizgi roman dahil her şeyi bulabiliyorum neredeyse.

B.İ: Almaya devam ediyorum, pahalı olduğu için vazgeçmedim kitap almaktan. Ama oğluma artık İngilizce kitap alamıyorum, İngilizce çocuk kitapları önceden ulaşılabilir düzeydeyken, şimdi ikinci el olanlar için bile servet gerekiyor. Kütüphane üyeliği düşünmüyorum çünkü yeni çıkan kitapların kütüphaneye gelmesi zaman alıyor. Ve kütüphanelerde çocuklar için çok az kitap var, güncel çocuk kitapları hiç yok.

Füsun Göksel: Fiyatlar uçtu evet ama eskisi kadar kitap almamam da iyi oldu aslında. Çünkü bunun da bir nevi açgözlülük olduğunu görüyorum. Arkadaşlarımla kitap değiş tokuşu yapmak, birbirimize kitap hediyesi vermek daha anlamlı geliyor bana.

Esra Özkaya Marangoz: Türkçe dışında İngilizce okumayı da sevdiğim için artık yeni almak yerine biraz bekleyip Nadir Kitap’tan veya sahaflardan bolca İngilizce kitap alıyorum. Okuduklarımı arkadaşlarımla paylaşıp aradığım kitaplar onlarda varsa ödünç alıyorum.

Editör: TE Bilişim