Birleşmiş Milletler Batı Asya Ekonomik ve Sosyal Komisyonu (ESCWA), yeni koronavirüs salgını nedeniyle Arap dünyasında 1,7 milyonu aşkın kişinin işini kaybedebileceği uyarısında bulundu.

ESCWA, bölgedeki pandeminin maliyetine ilişkin yaptığı değerlendirme notunda “Arap bölgesi Covid-19 nedeniyle alarm verici bir hızda iş kaybına maruz kalıyor” dedi.

1,7 milyonu aşkın kişinin işini kaybedebileceği uyarısında bulunan ESCWA, işsizlik oranının 2020’de yüzde 1,2 artacağına işaret etti.

Arap ülkelerinde biriken yurt içi milli gelirin 2020 yılında en az 42 milyar dolar azalacağını öngören ESCWA, petrol kurlarının yeniden gerilemesi ya da mevcut düzeyin daha uzun bir dönem sürmesi halinde kayıpların daha büyük olabileceğini kaydetti.

Çarşamba günü petrol kurları yeniden çöküş yaşadı. New York’ta WTI varili 20,37 dolara düşerek, yüzde 24,4’lük bir kayıp yaşadı. Şubat 2002’den bu yana en düşük seviyeyi ifade ediyor.

Koronavirüs salgını petrol fiyatlarında belirgin bir düşüşe yol açtı. Bunun bölgeye maliyeti Ocak ile 15 Mart arasında 11 milyar dolar oldu. Aynı dönemde bölgedeki şirketler market capitalisation anlamında 420 milyar dolar kaybetti. Bu da piyasadaki genel kapitalizasyonun yaklaşık yüzde 8’ine denk geliyor.

ESCWA Yürütme Sekreteri Rola Dashti, “Yeniden canlanma için acil eylemler gerekli” dedi.

ESCWA notunda bölge hükümetlerine vergi muafiyetleri, ücret yardımları ve borçların ertelenmesi yoluyla sosyal korumayı güçlendirme ve şirketleri destekleme başta olmak üzere tedbirler almasını tavsiye etti.

ILO: 25 milyon kişi işsiz kalabilir

Uluslararası Çalışma Örgütü de (ILO) yaptığı  açıklamada, koronavirüs salgını ile bağlantılı sağlık krizi nedeniyle dünya genelinde 25 milyona yakın iş biriminin ortadan kaldırılabileceği uyarısında bulundu.

ILO, 2008-2009’daki mali kriz sırasında olduğu gibi uluslararası düzeyde koordineli ekonomi politikaları ile yanıt verilmesi halinde, salgının küresel işsizlik üzerindeki etkisinin daha az olacağını da kaydetti.

ILO’nun farklı senaryolarla yaptığı öngörülere göre 2009 yılında dünya genelinde 188 milyon olan işsizlerin sayısına 5,8 milyon ile 24,7 milyon arasında yeni işsiz katılacak. (AJANSLAR)

Editör: TE Bilişim