Diyarbakır Yenişehir Ziraat Odası Başkanı ve aynı zamanda çiftçilik yapan Süleyman İskenderoğlu, gübre fiyatlarının artışına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Gübre fiyatlardaki artış verimi düşürdüğünü ve bunun üründe azalmaya neden olacağını belirten İskenderoğlu, “Bu kayıp sadece çiftçinin tek olmayacak ülkemizin kayıpı olacak. Her ne kadar çiftçi tarlada üretiyorsa da sonuçta çiftçinin ürettiği milli servettir ve hepimizin ortak malıdır. Girdi maliyetleri, başta gübre,  elektrik, mazot ve ilaç olmak üzere bunlarda çiftçinin sırtına yüklendiği vakit marketler, manavlar, pazarlar ve hal fiyatları da ister istemez yükselecek” dedi.

“Gübresiz tarla olmaz”

Gübresiz tarlanın olamayacağını ifade eden İskenderoğlu, “Son günlerde ülkemizin gündemi artık gübre oldu. Gübre fiyatlarının artışı dolayısıyla hepimizi ilgilendiren bir konu oluyor ve gübresiz tarla olmaz. Gübre sadece mercimek ve nohutta kullanılmıyor diğer bütün ürünlerde kullanılıyor. Hepimiz biliyor ki gübrenin alımına ilişkin yaklaşım yüzde 72’sini dışa bağımlıyız. Geçtiğimiz yıldan bu yıla hesaplama yaptığımız dolar yaklaşık yüzde 22 zam geldi ve gübreye de bu kadar zam gelseydi hiçbir sorun olmazdı biz çiftçiler olarak kabul edecektik. Fakat bu işin içinde farklı oyunlar seziyor ve görüyoruz. Tarımın üzerinde karanlık eller var. Buradan sayın Cumhurbaşkanımıza ve bağlı bulunduğumuz Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye çağrımızdır. Çiftçi bu şekilde üretim yapamaz bunun önüne geçilmesini istiyoruz” diye konuştu.

  “Son bir yılda Gübre fiyatları yüzde 125-150 aralığında artı”

Üreticilerin en büyük girdi kalemi olan gübre fiyatlarının son bir yıl içerisinde yüzde 125-150 aralığında arttığına da işaret eden İskenderoğlu,  “2020 Temmuz ve Ağustos aylarında Dap 18-46 gübresi fiyatı 3 bin 120 ile 3bin 150 lirası arası iken şuan tarım kooperatifindeki mevcut fiyatı 6 bin 780 liradır. Yüzde 46 azotlu üre gübresi 2020 yılı ağustos ve temmuz aylarında 2 bin 780 lira iken şuan 5 bin lira. Nerdeyse bütün gübreler yüzde 100-150 arasında artış gösterdi. 20.20.0 NP taban kompoze gübresi gecen yıl 2 bin 150 lira iken şuan 4bin 450 lira. Yüzde 26 amonyum gübre geçen yıl bin 100 TL iken şuan 2 bin 880 TL. Bu şartlarda çiftçilerimiz bırak dış ülkelerdeki çiftçilerle rekabet etmeyi kendi ülkesi için bile üretemeyecek duruma geldi” dedi.

  “Ekim sezonuna girilmeden çiftçilere hibe desteği verilsin”

Hükümetin zincir marketlerin öncesinde, çiftçilerin sırtına yük olan gübre fabrikalarını, gübre distribütör ve bayilerini, tarım kooperatiflerini denetlemesi gerektiğini savunan İskenderoğlu, “Bunların girdi-çıktıları, stokları ve çiftçinin üzerinden kazandığı haksız kazançlar ortaya çıkarılmalıdır. Tarım üzerinde karanlık eller oynanıyor. Cumhurbaşkanımıza ve tarım bakanımıza sesleniyorum. Tarım için Acil Müdahale planı devreye geçirilmeli ve Ekim sezonuna girilmeden çiftçilere, ‘Devletiz, varız ve yanınızdayız” diyerek yüzde 50 hibe desteği sağlamaları gerekmektedir. Hal böyle olunca destek verilirse çiftçiler kendilerini güvende his edeceğini düşünüyorum” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilişim