Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), 2 Ocak'ta zamlı olarak satışa sunduğu 1 milyon 220 bin ton buğday, arpa, mısırı Aralık ayı fiyatlarından satacağını duyurdu.

TMO, 2 Ocak günü toplam 1 milyon 220 bin ton hububatı ton başına 450 ile 700 lira arasında değişen zamlı fiyatla satışa sunulacağını duyurmuştu.

Bu zam nedeniyle ekmek ve yem fiyatlarında artışlar yaşanacağına ilişkin tepkiler üzerine TMO geri adım attı.

Zam duyurusundan 3 gün sonra Ofis'ten yapılan "Kamuoyu Açıklaması"nda şu ifadeler yer aldı:

"Son günlerde Toprak Mahsulleri Ofisi'nin 2022 yılı Ocak ayı satış fiyatlarıyla ilgili olarak kamuoyunda özellikle ekmek fiyatlarında aşırı artışa neden olacağına yönelik değerlendirilmeler yapıldığı gözlemlenmektedir.

Toprak Mahsulleri Ofisi, hasat başından bu yana hammadde fiyatlarının tüketicilerimiz ile hayvan yetiştiricilerimizi olumsuz etkilemesini önlemek amacıyla un ve yem regülasyonu kapsamında piyasa fiyatlarının oldukça altında bir seviyeden ilgili sektörlere satış yapmaktadır.

TMO, Kasım ve Aralık aylarında buğday, arpa ve mısır satış fiyatlarını değiştirmemiş, stoklarındaki ekmeklik buğdayları un üreticilerine; ekmeklik un satış fiyatlarının peşin, 185-200 TL/çuval aralığında olması şartıyla satışa sunmuştur.

Her yıl olduğu gibi 2022 yılı Ocak ayında da TMO satış fiyatlarında güncelleme yapılarak, ilgili un ve ekmek sektörleri ile paylaşılmıştır.

Ancak yapılan bu fiyat değişikliği bahane edilerek ekmek fiyatlarında yüksek oranda artış yapılması gerektiği gibi kamuoyunu yanıltıcı değerlendirmeler ve iç piyasa hububat  fiyatlarındaki gerilemeler  de dikkate alınarak;

TMO’nun 2022 Ocak ayı hububat satışlarına 2021 Kasım ve Aralık ayı fiyatlarıyla devam edilmesi kararı alınmıştır.

Bu kapsamda ekmeklik buğday satışlarına (No:2); önceki aylarda olduğu gibi 2.650 TL/ton, ekmeklik un satış fiyat taahhütlerine 185-200 TL/çuval, arpa satışlarına 2.050 TL/ton, mısır satışlarına ise 2.500 TL/ton fiyatlarla devam edilecektir.

TMO olarak ilgili sektörlerle işbirliği içinde gıda enflasyonuyla etkin bir şekilde mücadele etmeye devam edeceğimizi, un üreticilerimize, kanatlı, büyükbaş ve küçükbaş hayvan yetiştiricilerimize yönelik ürün temininin yeni hasat dönemine kadar kesintisiz devam edeceğimizi bir kez daha belirtmek isteriz." (AJANSLAR)

Editör: TE Bilişim