Haber / Fuat Bulut

DİYARBAKIR Pandemi sonrası ülke genelinde yaşanan ekonomik kriz, Diyarbakır’da da yoksulluğu artırdı. Sosyo Politik Saha Araştırmaları Merkezi’nin Nisan-2022 Raporu’na göre halkın yüzde 46,1’inin gelirleri giderlerini karşılayamıyor; Buna karşın yüzde 92,3’ü herhangi bir sosyal yardım almıyor.

Sosyo Politik Saha Araştırmaları Merkezi, Diyarbakır’da “Ekonomik Kriz Göstergeleri ve Etkilenimleri”ne dair yaptığı saha çalışmasının sonuçlarını açıkladı.

Ülke genelinde yaşanan ekonomik krizden kaynaklanan fiyat artışları ve alım gücünün düşmesinin; alışveriş alışkanlıkları, borçlanma, gündelik ihtiyaçları karşılama gibi konuların ele alındığı saha araştırmasında, Diyarbakırlı vatandaşların tutum ve davranışları, bu durumla baş etme biçimleri, marketlerdeki satış düzeylerine etkisi ölçüldü.

ALIM GÜCÜ DÜŞTÜ, HALK BORÇLANARAK YAŞIYOR

Raporda, alım gücünün düştüğüne vurgu yapılarak, “Görüşmelerde yüzde 27,9’u son bir yıl içerisinde hanelerinde en az bir kişinin işsiz kaldığını (yüzde 62,1’i 1 kişi, yüzde 31’i 2kişi, yüzde 6,9’u 3 kişi), yüzde 97,1’inin ise ekonomik krizden olumsuz etkilendiğini bildirmiştir. Son bir yıl içerisinde görüşmecilerin yüzde 95,2’sinin alım gücünün azaldığı ölçülmüştür. Görüşmecilerin yüzde 24’ünün son bir yıl içerisinde farklı ihtiyaçları nedeni ile kredi aldığı, yüzde 42,3’ünün borç aldığı ve yüzde 55,8’i ise mevcut durumda hala borcunun olduğu görülmüştür. Önemli bir kesim için yaşamın borçla idame edilmesi söz konusudur!” denildi.

“HAYAT PAHALILIĞI İLE BAŞ EDEMİYORLAR”

Raporda, görüşmecilerin yüzde 42,3’ünün faturalarını ödemekte zorlandığı, yüzde 31,7’sinin temel ihtiyaçlarını dahi karşılayamadığı ve yüzde 26’nın ise sağlık ihtiyaçlarını karşılayamadığı ifade edilerek, şunlara dikkat çekildi: “Görüşmecilerin yüzde 42,3’ünün faturalarını ödemekte zorlandığı, yüzde 31,7’sinin temel ihtiyaçlarını dahi karşılayamadığı ve yüzde26’nın ise sağlık ihtiyaçlarını karşılayamadığı ölçülmüştür. Görüşmecilerin yüzde51’inin aile ve akraba desteğine ihtiyaç duydukları halde onlardan katkı/destek alamadığı da görülmüştür. yüzde 46,1’inin gelirleri giderlerini karşılayamadığı ve buna karşın yüzde 92,3’ünün herhangi bir sosyal yardım alamadığı görüşmeciler tarafından ifade edilmiştir.

Görüşmecilerin yüzde 15,6’sı artan ekonomik kriz ve hayat pahalılığı ile baş edemediği ve baş edenlerin ise; temel gıda ihtiyaçlarını kısarak, kampanya ve indirim günlerinde alışveriş yaparak, borçlanarak ve aile/akraba desteği alarak baş ettiği ölçülmüştür. Son bir yıl içerisinde görüşmecilerin yüzde 63,5’inin almaktan vazgeçtiği ürünler giyim gıda ev eşyaları Araştırmada dikkat çeken bir diğer husus ise; görüşmecilerin yüzde 88,5’inin birikim yapamadığını ve yüzde 63,4 ‘ünün ise kendi yaşadıkları dönemin, anne ve babalarının yaşadıkları döneme nazaran daha kötü olduğunu bildirmiş olmalarıdır.”

Editör: TE Bilişim