Fuat Bulut / Özel Haber

DİYARBAKIR'DA uzun yıllardan beri sertifikalı tohum üzerine faaliyet gösteren Asia Tohumculuk A.Ş., 2014'te bünyesinde kurduğu Tekno Bil Tar Arge ile önemli bir başarıya imza attı. Dicle Üniversitesi'nin ıslahatçı hocaları ile birlikte yeni bir buğday çeşidi üzerine çalışan firma, Empire Ekmeklik Buğdayı için Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan üretim izni almayı başardı.

Gazetemiz Güneydoğu Ekspres'e konuşan Tekno Bil Arge A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı ve aynı zamanda Tohum Sanayicileri ve Üreticileri Alt Birliği Yönetim Kurulu Üyesi olan Mehmet Ali Sağır, Empire Ekmeklik Buğday adını verdikleri için ilk deneme çalışmalarına 2014'te başladıklarını söyledi.

Her yıl saha çalışmalarında geliştirme denemelerine devam ettiklerini ifade eden Sağır, "Özellikle Mardin ve Diyarbakır'da iyi sonuçlar elde ettik. Tohum Tescil Test Sertifikasyon Merkezi'ne başvuruda bulunduk. Tarım Bakanlığı'ndan üretim izinlerini aldıktan sonra sertifikalı tohumu piyasaya sürdük" dedi.

"Çiftçinin tercih ettiği bir ürün haline geldi"

Adıyaman, Urfa, Mardin, Batman, Konya, Şırnak, Osmaniye, Konya, Hatay, Adana ve Federal Kürt Bölgesi'nin Erbil kentinde ürünü deneyen çiftçilerin bu yıl da Empire Ekmeklik Buğday'ını tercih ettiğini dile getiren Sağır, şöyle devam etti:

"Çiftçinin talep etmesinin sebebi şu; kuraklığa dayanıklı olması, sap verimliliği ve dane sayısının yüksek olması. Piyasada aranan bir buğday çeşidi. Daha önce dönüm başına 300-400 kilo ürün alanlar şu an 600-650 kilo alıyor. Saf un verimliliği yüzde 83. Yüzde 50'ye yakın bir verim artışı sağladı genel anlamda. Burada elde ettiğimiz ürün Türkiye genelinde ekiliyor şu an. Diyarbakır'ı sadece Türkiye'nin değil Ortadoğu'nun tohum üssü haline getirmeye kararlıyız."

Editör: TE Bilişim