Diyarbakır'da, eczacılar gibi kuyumcularda da nöbet sistemine geçildi. Son yıllarda kente gelen turist sayısında yaşanan artış nedeniyle kentte hafta sonları 20’ye yakın kuyumcu nöbet tutacak.

Kuyumculuk sektöründe hayata geçirilen karar, 500’e yakın üyesi bulunan Diyarbakır Kuyumcular ve Sarraflar Odası (DİKO) tarafından kararlaştırıldı.

Tarihi Sur semtinde bulunan Kuyumcular Çarşısında 100'e yakın kuyumcu dükkanı bulunuyor. Kuyumcular, nöbet sisteminin faydası olacağı görüşünde.

Rûdaw’dan Maşallah Dekak ‘a konuşan kuyumcu Hasan Tokur: “Mesela pazar günleri kapalıyız. Ama ihtiyacı olanlar bu sayede gelip altın alabilecek. Bunun faydası olur” diyor.

Kuyumcular Özcan Arslan ve Rıfat Aydın ise, nöbetin 2-3 ayda bir kendilerine geleceği için pek bir fayda sağlamayacağını savunuyor.

Abdulkadir Başeğmez de, “Henüz nöbet sırası bana gelmedi. Ama eğer iyiyse, memnun oluruz” diyor.

DİKO Başkanı Mehmet Yüksel, kentte günde ortalama 50-60 kilo altın satıldığını söyledi.

Yüksel, “Diyarbakır’dan dışarıya ayda ortalama 500-600 kilo altın gidiyor. Biz bunu bir hatta iki tona çıkarmayı hedefliyoruz. İhracat için projelerimiz var, yakın zamanda bunu da gerçekleştireceğiz” diye belirtti.

Altın işlemeciliği bakımından başlıca illerden biri olan Diyarbakır, altın üretimi açısından henüz Antep ve Maraş gibi iller seviyesine ulaşabilmiş değil.

Editör: TE Bilişim