Haber/ İhsan YILMAZ

DİYARBAKIR – Irak Kürt Bölgesi’nin Erbil kentinde Uluslararası Yapı İnşaatı ve Belediye Ekipmanları Fuarı, dün başladı. Fuara koronavirüs nedeniyle ilgi gösterilmedi.  İran Hükümeti’nin aldığı karar doğrultusunda 99 İran Firması Erbil fuarına katılmadı.

Açılışı yapılan ve 28 Şubat tarihine kadar açık kalacak olan fuarın ilk gününde Diyarbakır firmaları büyük ilgi topladı.

 Erbil’de açılan Erbil Uluslararası İnşat Yapı Fuarı’na Türkiye’den birçok firma katılırken, İranlı firmaların kiralamış olduğu standlar da boş kaldığı görüldü.

Erbil İnşaat Yapı Fuarı, Irak, Türkiye, Hindistan, Portekiz, Polonya, İtalya, Suudi Arabistan, Ürdün, Lübnan ve BAE gibi 10 ülkeden 100 firmanın katılımıyla gerçekleşti.

Hatıra fotoğrafı çekildi

Ticaret ve Sanayi Odası başkan Mehmet Kaya, meclis ve komite üyeleri Diyarbakır firmalarını ve diğer firmaların standını ziyaret ederek, stand görevlilerinden bilgi aldı. Konuklar ziyaret ettikleri Diyarbakır firmalarına ait standlarda yetkili ve görevlilerle hatıra fotoğrafı çektirdi.

Kaya ve beraberindeki heyet daha sonra Erbil Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Dr. Dara Jalil Al Khayat’ı ziyaret etti.

DTSO heyetinin ziyaretinden dolayı memnuniyetini dile getiren Al Khayat, “Geçtiğimiz yıl da fuarlara karşılıklı katılım sağlamıştık. İyi bir ticari ilişkimiz var, bu büyük bir önem arz ediyor. Bu yıl piyasa bilindiği üzere geçen yıla oranla biraz daha durgun. Habur Gümrük kapısında yapılacak modernizasyon çalışmaları ve belki de yeni bir kapının daha açılması iki tarafın da ticari hacmini geliştirecektir. Bazı konularda gecikmeler yaşanabiliyor. Ancak bizlerin de Merkezi Hükümet nezdinde görüşmeleri var, düzelmesi için elimizden geleni yapacağız” dedi.

“Vize uygulamasının olması oldukça manidar”

DTSO Yönetim Kurulu Başkanı Kaya ise Erbil Ticaret ve Sanayi Odası’nda kendilerini evlerinde gibi hissettiklerini dile getirdi. Kaya,  Erbil TSO ve DTSO’nun ortak hedefi, Türkiye ve Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) arasındaki ticari ilişkilerin geliştirilmesidir.

Kaya, “Bu görüşmelerin meyvelerini topluyoruz. İlimiz Turizm ziyaretçi sayılarında ciddi artışlar oldu. Bunlar bizleri oldukça mutlu ediyor. DTSO Meclis ve Meslek Komite üyeleri ile birlikte burada Bakanlık nezdinde bazı temaslarımız olacak. Yıl sonunda girişimlerimiz sonucunda TOBB ile birlikte yeni Habur’un açılışını planlıyoruz. 1 Mart 2020 itibariyle Diyarbakır -Erbil uçak seferleri tekrar başlayacak. Ayrıca özel bir firma üzerinden Erbil-Diyarbakır-Kıbrıs uçuşlarını da başlatıyoruz. Odamız bünyesinde Diyarbakır’da 27 ülkeye hizmet verecek bir vize merkezi kuruluyor.  Bu durumun da ticari ilişkilerimize olumlu katkı yapacağını düşünüyoruz. Türkiye’nin IKBY ile ilişkileri düzeldikçe ticari hacmi de yükseliyor. İki kardeş topluluğun ticaret yaparken vize uygulamasının olması oldukça manidardır. Iraklı vatandaşların Türkiye’ye gelirken vize uygulamasının olması ticari ilişkilerimizi olumsuz etkilemektedir. Vize uygulamasının kaldırılması için 28 Şubat’ta ilimize gelecek olan  Dışişleri Bakanımızla bu konuyu  görüşeceğiz. Ayrıca IKBY ve Diyarbakır arasında yakın zamanda turizm fuarını gerçekleştirmek istiyoruz. Bu fuarların da ilimiz tanıtıma ciddi katkı sunacağını düşünüyorum” diye konuştu.

Son olarak konuşan Erbil Başkonsolosluğu Ticari Ataşesi Zihni Tuğrul, Diyarbakır TSO’nun yapmış olduğu çalışmalar diğer DTSO’lara da model oluşturmakta olup, bu tarz ziyaretlerin ticari ilişkilerin geliştirilmesine gerçek anlamda katkı sağladığını belirtti.

Türkiye’nin Irak ile olan ihracatının yüzde 8 oranında artığını ifade eden Tuğrul, “Ancak Irak Merkezi hükümetinin yanlış politikalarından dolayı zaman zaman ticari ilişkiler olumsuz etkilendi. Bu ziyaretlerin, siyasi olarak alınan bu yanlış kararların düzeltilmesinde etkili olacağınız düşünüyoruz” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilişim