HABER MERKEZİ

DİYARBAKIR - Doğu Karadeniz’de fındık hasadı için gün sayılırken, Giresun’da şehir dışından gelecek olan geçici tarım işçilerine yönelik çalışmalar hızlandırıldı. Başta Diyarbakır olmak üzere Doğu ve Güneydoğu illerinden fındık toplamak için binlerce vatandaşın Giresun’a gideceğini belirten Giresun Vali Yardımcısı Dr. Hasan Tanrıseven, işçilerin sağlıklı koşullarda çalışması için gerekli çalışmaların yapıldığını belirtti.

Daha önce Diyarbakır Vali Yardımcısı ve Çınar Kaymakamı olarak görev yapan Giresun Vali Yardımcısı Dr. Hasan Tanrıseven, fındık işçilerine ödenecek günlük asgari ücretin 120-160 TL arasında belirlendiğini belirterek, fındık işçilerinin mağdur edilmeyeceğini söyledi.

Giresun Vali Yardımcısı Dr. Hasan Tanrıseven, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Çalışma Genel Müdürlüğü İstihdam Politikaları Daire Başkanı İbrahim Demircan, Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) Türkiye Ofisi Kıdemli Program Yöneticisi Nejat Kocabay, kurum amirleriyle birlikte Mevsimlik Tarım İşçileri Geçici Konaklama Merkezi’nde incelemelerde bulundu.

Vali Yardımcısı Dr. Hasan Tanrıseven, fındık tarımında çalışan gezici mevsimlik işçilerin yaşam koşullarının iyileştirilmesi gayreti içinde olduklarını belirterek, konaklama merkezinin, pandemi koşulları da dikkate alınarak kullanıma hazır hale getirildiğini söyledi. Fındık işçilerinin sağlıklı koşullarda kalması için çalışmaların sürdürüldüğünü kaydeden Tanrıseven, Giresun Valisi Enver Ünlü’nün de konunun hassasiyetle takipçisi olduğunu kaydetti.

Çocuk İşçiliğiyle Mücadele Ulusal Programı doğrultusunda En Kötü Biçimlerdeki Çocuk İşçiliğinin ortadan kaldırılmasına yönelik olarak çalışmaların yapıldığını belirten Tanrıseven, mecburiyetten dolayı aileleriyle Giresun’a gelen çocuklara çeşitli eğitimler verileceğini, çocuklara yönelik sportif ve kültürel gezi faaliyetlerinin planlandığını kaydetti. Tanrıseven, “Amacımız, Giresun’un en değerli tarım ürünü fındığın en iyi şekilde toplanarak üretime kazandırılması ve il dışından gelen mevsimlik tarım işçilerinin de mağdur edilmemesidir” dedi.

KONAKLAMA MERKEZİ KULLANIMA HAZIR

Yapılan çalışmalar çerçevesinde, mevsimlik tarım işçileri toplanma alanında gerekli çalışmalar yapılarak, kapasite artırıldı. Fındık işçilerinin barınacağı yerler temizlenerek kullanıma hazır hale getirildi. Fındık işçilerinin çocuklarına verilecek eğitimlerle ilgili Milli Eğitim Müdürlüğünce öğretmen görevlendirilmesi yapıldı.

ÇOCUKLARA KIRTASİYE AİLELERE HİJYEN SETİ

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, ILO ve Giresun Valiliği işbirliğinde yapılan program doğrultusunda, fındık işçilerine eğitim, danışmanlık ve rehabilitasyon hizmetleri verilecek. Çocuklara kırtasiye desteği sağlanarak, eğitimler verilecek. Ailelere ve çocuklara, hijyen seti, kıyafet ve gıda paketi desteğinde bulunulacak. Mevsimlik tarım işçileri ve ailelerine sağlık ve aşı hizmeti sunulacak.

Mevsimlik tarım işçileri ve ailelerinin yaşam koşullarının iyileştirilmesi kapsamında, çalışanlara kişisel koruyucu ekipman ve ilk yardım paketi dahil olmak üzere iş sağlığı ve güvenliği’ materyalleri verilecek ve bahçelere portatif tuvaletlerin kurulması sağlanacak.

FINDIK TOPLAMA TARİFESİ

Giresun Valiliği tarafından fındık hasadında çalışacak olan tarım işçilerine ödenecek asgari ücretler de belirlendi. Günlük yevmiye, yemeğin bahçe sahibi tarafından karşılanması halinde 120 TL, yemeğin işçiler tarafından tedarik edilmesi halinde net 135 TL olacak. Fındık taşınma işinde çalışan çuvalcıların ücreti yemeğin işveren tarafından karşılanması halinde 145 TL, yemeğin işçiye ait olması durumunda 160 TL olacak. Aşçılara ise 135 TL ücret ödenecek. Kilo hesabıyla yerden fındık toplayan işçilere kilo başına 0,85 TL ödenecek. Patoz çekim ücreti de kg başına 0,25 TL, ton/saat başı 250 TL olarak belirlendi.

Her yıl Giresun iline özellikle Adıyaman, Batman, Bitlis, Diyarbakır, Gaziantep, Mardin, Siirt, Şanlıurfa ve Şırnak illerinden binlerce geçici tarım işçisi, aileleriyle birlikte Giresun’a gelerek fındık toplama işinde istihdam ediliyor.

Editör: TE Bilişim