Türkiye’de gittikçe derinleşen ekonomik krizin etkilerinden en çok halk ve esnaf nasibini alıyor. Diyarbakır’da da sebze fiyatlarındaki artış nedeniyle satışları düşen pazar esnafı, çareyi fiyat etiketlerini kaldırmakta buldu. Yüksek fiyatlar nedeniyle korkutmak istemedikleri müşterileri bu şekilde tezgaha çekmeye çalışan pazarcılar, ancak tezgaha yaklaşan müşterinin ürün fiyatlarını öğrenmesiyle yine istediğini bulamıyor. İnsanların fiyatları öğrenmesiyle pazar tezgahından uzaklaşması bir oluyor.

Fiyat etiketlerinin kaldırıldığı semt pazarlarında ihtiyaçlarını karşılamaya çalışan yurttaşlar, artık alım güçlerinin kalmadığını belirterek, pahalılıktan dolayı eve elleri boş bir şekilde dönüyor.

 Fiyatlar çok yüksek

 Geçen yıllara oranla fiyatların daha da pahalandığını dile getiren Vicdan Kaplan adındaki yurttaş, ekonomik krizle beraber alım güçlerinin düştüğünü vurgulayarak, “Emeklilerin aldığı maaşlar ortada zaten, üreticide kazanmıyor. Satanında suçu yok. Ben alışveriş yapabiliyorum, ama alamayanlar çoğunlukta. Fiyatlar çok yüksek. Her şeyi mevsiminde almaya çalışıyorum domates, patlıcan şuan çok pahalı. Kesinlikle ekonomik kriz var,  her şey çok pahalı” diye belirtti.

  Elinde torbasıyla pazarı gezen Fatma Vurgucu, patates dışında her şeyin çok pahalı olmasından şikayetçi. Özellikle meyve fiyatlarının çok yüksek olmasından dolayı alamamaktan yakınan Vurgucu, “Geçen sene 2 lira olan şey bu sene 7 lira. Üçe katlanmış neredeyse. 5 kilo pirinç aldım başka da bir şey alamadım. Fiyatlara baktım, akşamüstü tekrar geleceğim. O zaman fiyatlar biraz daha iniyor. Artık iyisi kalmadıysa seçerim. Çok işsiz var. İyi bir alışveriş yapınca 100 lira veriyorum. Geçen sene 60 -70 liraya her şey alıyordum. Çoğu zaman pazarı erteliyorum” ifadelerini kullandı.

 Fiyat etiketlerine bakarak, alış veriş yapmaya çalışanlardan Leyla Deniz, bu koşullarda asgari ücretle geçinenlerin, alışveriş yapamayacağını aktardı.

 Yaşam zor artık

 Fiyatların resmen uçtuğunu dile getiren Mine Azak, pazar fiyatlarını gördükten sonra “Asgari ücretlilere Allah yardım etsin” diyerek, şunları söyledi: “Bu hafta her şey uçmuş; salatalık 5-6 TL'den 10 TL'ye kadar çıktı. Ben bir şeyler aldım ama alamayan aileler de var. Ekonomi şu zamanda çok berbat, çocuğu olup asgari ücretle geçinenlere Allah yardımcı olsun, çok zor. Her şey ortada, sadece pazara değil, her şeye zam var. Yaşam zor artık, insanlar intihara kalkışıyor çocuklarına bakamadıkları için.”

Emekli öğretmen Semra Varol da, pazar fiyatlarının Ramazan Ayı’nda daha da yükseldiğine dikkat çekerek, “Fiyatlar çok tuzlu, domates, biber ve patlıcan çok pahalı. İstediğim her şeyi alabileceğimi söyleyemeyeceğim. Domates pahalı alıp almayacağım konusunda kararsızım. Daha önce yaptığımız konservelerle tencereyi kaynatmaya çalışacağız. Kriz pazarda, market de her yeri sardı. Eskiden 50 TL’ye ihtiyacımızı giderebiliyorduk ama şimdi öyle değil” diye belirtti.

 Öğretmen İrfan Ayık ise, şunları söyledi: “Fiyatları çok pahalı buluyorum. Dikkat ederseniz pazarcılar, bir şey getirmeden kapatmışlar. Çocuklar erik istiyor, alamıyorum.  Kilosu 60 lira. 3 kilo salatalık aldım 30 TL verdim. Üreticiden çıkışı bu kadar yüksek olmamalı. Pazarda her şey pahalı ne alsan 5-10 TL’nin altında değil. Domates mevsiminde domatesin ucuzlaması gerekiyor ama alamıyorsunuz.” (AJANSLAR)

Editör: TE Bilişim