Her yıl bahar ve yaz aylarının başlangıcıyla yaylalara çıkarılan koyun sürüleri, Eylül ayında geri getirilirken, bu yıl yaşanan kuraklık ve yem fiyatlarındaki artış nedeniyle geç getirildi. Elazığ'dan Erzurum'un Ilıca ilçesine bağlı Gavurdağ Yaylasına çıkaran sürü sahibi Fethi Büyük de bu yıl sürülerini geç getirdiğini belirterek, yaşana kuraklık ve yem fiyatlarındaki artışa dikkat çekti. Elazığ’ın merkez Meşeli köyünde ikametgah ettiğini ve hayvancılık yaptığını ifade eden Büyük, “Köylerimiz sıcak ve hayvanlarımız yazın sıcağa dayanmadığından Erzurum’un serin yaylalarına gidiyoruz. Havanın serin olması verimi arttırıyor. Yaylaya çıkarken sürüyü araçlarla götürüyoruz, dönüşte ise yürütüyoruz. Yaylada da 3 ile 4 ay arasında kalıyoruz” şeklinde konuştu.

 GELİR GİDERİ KARŞILAMIYOR

 Kuraklık yanı sıra yem fiyatlarındaki artışa da dikkat çeken Büyük, "250 koyunum var. Bu 250 koyuna yaklaşık 25 ile 30 ton arasında arpa gidiyor, aynı şekilde yaklaşık 30 ton da saman gidiyor. Bunların yanında farklı olarak küspe ve farklı yem çeşitleri de ekliyoruz. Bütün yem fiyatlarında ciddi artışlar var. Geçen sene tonu bin 400 liraya aldığımız arpa bu sene üç bin 500 lira olmuş. Diğer yemlerde aynı şekilde artmış. Zarara giriyoruz. Böyle olunca da kimse bu işi yapmak istemiyor. İki senedir gelir, gideri karşılamıyor” diye belirtti.

 MERA ALANLARI YETERSİZ

 Sürü sahipleri olarak yaşadıkları en büyük sorunun ise yeterli mera alanının olmaması olduğunu ifade eden Büyük, “Üreticiler olarak, mera alanından başka bir şey istemiyoruz ve başka bir destek beklemiyoruz” şeklinde konuştu.

 Diyarbakır’ın Çermik ilçesine bağlı Receban (Recep) köyünde yaşayan Abit Bayram (42) da sürüye çobanlık yaptığını söyledi. Kendisine ait 80 koyunun olduğunu ama verim alamaması nedeniyle çobanlık yaptığının altını çizen Bayram, sonbaharla birlikte yayladan sürüleri indirdiklerini ve su mesafesine göre yol aldıklarını aktardı. Bayram, “Su mesafesi uzaksa uzun yol kat ediyoruz; 10 kilometreden fazla hayvanları sürüyoruz. Ama su varsa, hayvanları yavaş ilerletiyoruz. Koyunlar su içmediği zaman ciddi sorun olur. 2 aydır yoldayız. Sürüyü yerine götürdükten sonra evime döneceğim” dedi. (M.A)

Editör: TE Bilişim