Geçtiğimiz hafta doğrudan 7 milyon dolaylı yoldan da tüm Türkiye'yi yakından ilgilendiren 2023 asgari ücreti açıklandı. Yeni asgari ücreti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 8 bin 506 lira olarak açıkladı.

Asgari ücretin açıklanması ile birlikte de kalem kalem maaşlar beli olmaya başladı. Ne zam geleceği henüz belli olmayan ise memur ve emekli maaşları oldu. Emeklilerin yeni yıl zammı 3 Ocak'ta açıklanacak olan enflasyon verileri ile kesinlik kazanacak.

Memur ve memur emeklileri 15 Ocak 2023'de, SSK emeklileri de 17-26 Ocak arasında, Bağ-Kur emeklileri de 25-28 Ocak tarihleri arasında zamlı maaş, aylıklarını alacak.

'EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI 5 BİN LİRA OLACAK'

Sabah'tan Hazal Ateş'in haberine göre; bu yıl için 3500 lira uygulanan en düşük emekli aylığının yeni yıldan itibaren 5 bin lirayı geçecek. Emekli ve memura enflasyonun üzerinde artış yapılması bekleniyor.

Emekli aylığı çok düşük olan 500 bine yakın Bağ-Kur'luya vatandaşlara da birtakım düzenlemeler yapılacak. Asgari ücret düzeyinde ücretle sürekli bir işte çalışan veya gelire sahip olan öğrenciler burs, öğrenim kredisi almaya devam edecek. İşçi-memur ayırımı olmadan bütün çalışanların asgari ücrete kadar olan gelirine vergi istisnası uygulanacak.

Ücreti geciken, çalışmaktan kaçınma hakkının yanı sıra iş akdini feshedip kıdem tazminatı talep edebilir. Çalışanlara bütün iş kollarını kapsayacak şekilde belirlenen asgari ücret altında ücret ödenemez. İş sözleşmelerine bunun aksine hükümler konulamaz. Çalışanlara sağlanan sosyal yardımlar nedeniyle de asgari ücretten indirim gerçekleşemez.

(HABER MERKEZİ)

Editör: TE Bilişim