Milyonlarca çalışanı doğrudan ilgilendiren ve 1 Aralık'ta başlayan Asgari Ücret Tespit Komisyonu görüşmeleri devam ediyor. Komisyonun ikinci toplantısı, 7 Aralık’ta Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ) ev sahipliğinde gerçekleşirken, üçüncü toplantı ise önceki gün Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) ev sahipliğinde yapıldı. Önceki günkü toplantıda ilk kez bazı rakamlar telaffuz edildi. İşveren TİSK, asgari ücretin 3 bin 100 lira olmasını isterken, işçileri temsil eden TÜRK-İŞ ise 3 bin 900'ün altına düşülemeyeceğini açıkladı.

‘İŞÇİYİ DÜŞÜNSÜNLER’

 Umur Kılınç isimli bir yurttaş, asgari ücretin gerçek enflasyon rakamlarının üzerinde ve yaşanılabilir bir ücret olması gerektiğini vurguladı. “Artık geçinemiyoruz” diyen Kılınç, “Zamlar hayatı çok zorluyor. Bir de yıl sonuna doğru gelir vergisi dilimine girmek gibi saçma bir şey var. Zaten çalışan o kadar zor bir durumda, bir de gelir vergisi alıyorlar. O kadar büyük firmalarda vergi indirimi yapılırken, işçiyi ve halkı daha çok ne kadar zorlaştırabiliriz diye düşünüyorlar. Umarım sermayedarları değil de işçiyi düşünerek bir karar verirler” ifadelerini kullandı.

 YEVMİYE YAĞA YETMİYOR

 Yurttaşlardan Engin Çiçek, günlük işlerde çalıştığını ve 80 TL yevmiye aldığını belirtti. Çiçek, bir gün boyunca bir teneke yağın fiyatından daha az bir ücrete çalıştığına dikkat çekerek, şunları söyledi: “Ben burada 80 TL’ye çalışıyorum o bile yetmiyor bir teneke yağ almaya. Evden 40 lira getireceğim üzerine koyacağım bir teneke yağ alacağım. Bir gün boyunca bu teneke yağ için çalıştım. Bu şartlarda ne yapacağız bilmiyorum. Bir asgari ücret en kötü şartta 5-6 bin olmalı. Zor durumda yaşıyoruz. Kendi nasıl olsa yediği önünde yemediği arkasında, fakir ne yapmış ne etmiş umurunda değil. Akşama kadar çalışıyorum. 2800 TL’ye çocuk mu okutayım, kira mı vereyim, elektrik mi, su mu vereyim? Acaba Cumhurbaşkanı kafasını yastığa koyduğunda rahat uyuyor mu, bunu sormak istiyorum. Diyecek söz bulamıyorum.”

 EN AZ 5 BİN TL

 Yusuf Polat isimli yurttaş ise asgari ücretin en az 5 bin TL seviyesinde olması gerektiğini söyleyerek, “insanlar çok vahim zor durumda bunu hükümet düşünsün yardımcı olsun. Enflasyon halka yansıyan yüzde 60 civarında fakat hükümetin gösterdiği yüzde 22. Bunu kabul etmiyorum. Memur maaşlarını düşünmeleri lazım, en az yüzde 35 zam bekliyoruz. Geçinemiyoruz, zor durumdayım” dedi.

‘PSİKOLOJİMİZ BOZULDU’

 Yurttaşlardan Zekiye Ödemiş, geçinebilmek için en az 10 bin TL asgari ücretin belirlenmesi gerektiğini belirtti. Ödemiş, “Bu ülkede yaşayabilmek için, açlık standartlarının üzerinde yaşayabilmek için 10 bin liraya ihtiyacımız var” dedi. Ödemiş, bu kadar zammın stresin içinde insanların bireyselleştiğini ifade ederek, “Sabah akşam market fiyatlarının değiştiğini görüyoruz. İnsanlara bakıyorum, hiçbir tepki yok. Ne olacak yani biz birbirimizi mi yiyeceğiz, hırsızlık mı çoğalacak. Durumu iyi olan, geçinebilen insan bile bu ülkede kaygı duyuyor artık, çünkü sonrasının ne olacağını bilemeyecek bir durumdayız ve hepimizin psikolojisi bozulmuş durumda” dedi. (M.A)

Editör: TE Bilişim