Haber - Fuat Bulut

Güneydoğu Tekstil Sanayi ve İş İnsanları Derneği (GÜNTİAD), İŞKUR yetkileri ile bir araya gelerek sorunlarını konuştu. Programın ev sahipliğini karma OSB'de faaliyet gösteren İst Denim Tekstil yaptı.

Diyarbakır İŞKUR Müdürü İsmail Koç'un da katıldığı  toplantıda, GÜNTİAD Başkanı Mehmet Dalkıran, GÜNTİAD Yönetim Kurulu Üyeleri ve Diyarbakır'da faaliyet gösteren tekstil firmaları yetkilileri  hazır bulundu.

Toplantının açılış konuşmasını yapan GÜNTİAD Başkanı Dalkıran, amaçlarının tekstilcilerin sorunlarını tespit etmek ve çözüm üretmek olduğunu söyledi. Dalkıran, sektörün en büyük sorunlarından birinin Mesleki Eğitim ve Beceri Geliştirme İşbirliği Projesi'nden (MEGİP) faydalanamamak olduğunu vurguladı.

 “TEKSTİLCİLERİN EN BÜYÜK SORUNU MEGİP”

Dalkıran, şöyle devam etti:

“Her gün tekstil sektörü kendini geliştiriyor ve büyütüyor. En büyük sorunlarımızdan biri MEGİP. Bütün firmalarımız MEGİP'ten şikayetçi. Konuyla ilgili TOBB ile görüşüldü ama tekstilcilerin bu konuya dair düşüncüleri alınmadı. Bu kentin stratejik sektörünün tekstil olduğunu söylüyoruz, istihdamı koruyacak sektörün tekstil olduğunu söylüyoruz ama şu anda hiçbir firmamız bu projeden faydalanıp personel alamıyor. GÜNTİAD olarak İŞKUR Müdürümüz ile sorunu istişare ettik. Genel Müdürü Diyarbakır'a davet ettik, Valilik ile gerekli görüşmeleri yaptık. Tekstilcilerimizin ayrıca servis sorununu çözmek içinilgili Emniyet Şube Müdürü ile görüştük. Temel sorunumuz İŞKUR'la, yol güzergahımızdaki araçlarımızın durdurulması personelin indirilmesi. KOSGEB ile ilgili desteklerden sağlıklı bir şekilde faydalanamıyor olmasıdır.”

TEKSTİLCİLER SORUNLARINI SIRALADI

Daha sonra toplantıya katılan tekstil firması yetkilileri, yaşadıkları sorunları sıraladı. Firmalar arası diyalogsuzluğa dikkat çeken firmalar, yaşadıkları sorunları şöyle sıraladı:

-İŞKUR üzeri firmalara dahil edilen işçiler, kendisini işyeri sahibi gibi görüyor. “Ne de olsa maaşımızı devlet ödüyor” diyor. Firmanın ihtiyacına göre değil, kendisine göre iş konumlandırması istiyor.

-Yaşanan sirkülasyondan  kaynaklı nitelikli eleman yetiştirmede aksaklıklar yaşanıyor.

-Aynı firmada çalıştığı iddia edilen kişilerin İŞKUR'da faydalandırıldığı söylemi üzerinden bazı firmalar haksız yere zan altında bırakılıyor. Mahkeme lehte karar vermesine rağmen İŞKUR itiraz ediyor. Yüklü miktarda para cezaları kesiliyor.

-İstihdamın lokomotifi olan sektörümüz üvey evlat muamelesi görüyor.

-Kar nedeniyle iki gündür ulaşımdan kaynaklı  üretim yapamıyoruz..

-Elektrik alt yapı sorunu var. Hiçbir uyarı yapılmadan aniden kesinti yapılması, hem iş kaybına neden oluyor hem de makinelere zarar veriyor. Bu konuda mağduriyet yaşıyoruz.

“SORUNLARIN ÇÖZÜMÜ İÇİN İLETİŞİM HALİNDEYİZ”

Daha sonra söz alan İŞKUR Müdürü İsmail Koç, “Tekstil sektörü bizim gözbebeği gibi baktığımız bir sektör. Sorunların çözümü konusunda sürekli iletişim halindeyiz. Bazı konular mevzuatlarla ilgili. Mahkemelere yansıyan konulara müdahil olma durumumuz yok. İŞKUR üzeri alanın personellere biz sizi fabrikalara gönderiyoruz ancak size ücret desteği veriyoruz diyoruz. Ancak siz işletmelerin çalışma kurallarına uymak zorundasınız. İŞKUR'un personeli değilsiniz diyoruz. Biz projenin ekonomik yönünü destekleyen bir kurumuz. Çalışma hayatıyla ilgili düzenlemeye karışmayız. Başkanımızla bu sorunların çözümü için çaba gösteriyoruz. Aktarılan sorunlarla ilgili gayret göstermeye devam edeceğiz” dedi.

Son olarak söz alan GÜNTİAD Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Dalkıran,  yaşanan sorunları ilgili yerlere aktaracaklarını ve çözüm için gerekli görüşmeleri yapacaklarını söyledi.

Editör: TE Bilişim