Üsküdar Üniversitesi İş Sağlığı Bölüm Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Rüştü Uçan, özellikle mühendislik için gerekli olan puanı alamamış fakat mühendislik dersleri okumak isteyenlere İş Sağlığı ve Güvenliği bölümünü tercih etmelerini tavsiye ediyor.

Üsküdar Üniversitesi İş Sağlığı Bölüm Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Rüştü Uçan, İş Sağlığı ve Güvenliği bölümünün avantajları ve kapsamı hakkında önemli bilgiler paylaştı.

Mühendisliğe puanı yetmeyen tercih edebilir

İş Sağlığı ve Güvenliği bölümünün iş yerlerinde güvenli ve sağlıklı çalışma ortamı sağlamak için işverene rehberlik edecek iş güvenliği uzmanlarını yetiştirmeyi amaçladığını belirten Dr. Öğretim Üyesi Rüştü Uçan, “İş güvenliği uzmanının çalışmaları aynı zamanda iş arkadaşlarını, aile üyelerini, işverenleri, müşterileri ve iş yeri ortamından etkilenebilecek diğer pek çok kişiyi de koruyabilir. Özelikle mühendislik için gerekli olan başarı sırası ve puanını elde edememiş fakat mühendislik dersleri okumak isteyenlere tavsiye ediyorum. Ayrıca İngilizce bilgileri yeterli ve başarılı olurlarsa, çift anadal için aranan şartlara da uymaları durumunda endüstri ve kimya mühendisliği bölümlerinde ÇAP yapma şansı elde edebilirler” ifadelerini kullandı.

Yurtdışında da avantajlı olacaklar

İSG bölümünde ilk yıl müfredatının mühendislik eğitiminin müfredatı ile uyumlu şekilde temel kimya ve temel biyoloji gibi derslerden oluştuğunu söyleyen Uçan, “Daha sonra ergonomi, proses güvenliği, makine güvenliği, risk değerlendirme metodolojileri, yangın, elektrik, hijyen, istatistik, AutoCAD, bilgisayar destekli PHAST, SAFETI, MAROS, TARO programlarının uygulama dersleri veriliyor. Geniş kapsamlı eğitim aldıkları için iş güvenliği bilgilerine sahip oluyorlar ve sektörde tercih ediliyorlar. Ayrıca yüksekte çalışma ve yangın eğitimlerini konunun uzmanlarından öğreniyorlar. Yabancı dil bilgisi olan öğrencilerin yurt dışında da aranan eleman olacaklarını ön görüyoruz” dedi.

Tatbikat uygulamaları ile tecrübe kazanıyorlar

Uçan, Üsküdar Üniversitesinde İSG eğitimlerinin sadece teorik olarak değil, aynı zamanda uygulamalı olarak da verildiğini söyledi ve sözlerine şöyle devam etti:

 “Hijyen laboratuvarında toz, gaz, gürültü, sıcaklık, termal konfor ölçüm cihazları ile uygulama çalışmaları yapılıyor. Bilgisayar laboratuvarında olan özel programlar için makine güvenilirliği ve patlamadan korunma dokümanı hazırlanıyor. Yüksekte çalışma platformu ile bahçede uygulama eğitimleri verilirken, yangın teçhizatları ve kıyafetleri ile yangın tatbikatları da yapılıyor. Ayrıca lisans ve yüksek lisans öğrencilerimiz ile ulusal ve uluslararası kongre ve sempozyumlara katılarak bilimsel araştırmalar gerçekleştiriyoruz.”

Yasal zorunluluk gelecek

İş güvenliğinin öneminin gün geçtikçe yöneticiler, işverenler ve çalışanlar açısından anlaşıldığına dikkat çeken Dr. Öğretim Üyesi Rüştü Uçan, “İSG bölümünden mezun olanlar sektörde tüm iş yerlerinde iş güvenliği uzmanı olarak çalışabilir. Yasal olarak 31 Aralık 2023 tarihinden itibaren tüm kamu kurumları da iş güvenliği uzmanı çalıştırmak zorunluluğunda olacağı için iş olanakları artacaktır. Ayrıca tüm büyük ve kurumsal firmalar 4 yıllık İSG eğitimi almış uzmanları tercih ediyorlar. Başarılı bir iş güvenliği uzmanı, iş yerinde daima saygı duyulan ve ileride yönetici kadro için en iyi aday olacaktır” dedi.

Editör: TE Bilişim