DİYARBAKIR - Hazırlanan ve Meclis’e sunulan ‘Mini İstihdam Paketi’, Plan ve Bütçe Komisyonu’ndan geçti.

Salgın döneminde alınan tedbirler kapsamında işçileri 3 ay ücretsiz izine gönderme kararı, bu teklif ile bir yıl daha uzatılıyorİşverenler kısa çalışmadan ve ücretsiz izinden vazgeçerek normal çalışma düzenine dönmeleri durumunda İşsizlik Sigortası Fonu’ndan 3 ay prim desteği verilmesi de planlanıyor.

 Sendika Uzmanı Alpaslan Savaş, bu yeni “Mini İstihdam Paketi” teklifini değerlendirdi.

Yasanın en önemli maddesinin ‘ücretsiz izin’ maddesi olduğunu söyleyen Savaş, bu maddenin işçi çıkarmanın bir değişik biçimi olduğunu öne sürdü. Savaş, “İşçi ücretsiz izinde kaldığı süre boyunca İşsizlik Sigortası Fonu’ndan 38 TL bir ödenek alıyor. İşçi bu süre de bu ödenekle geçinmeye zorlanıyor” dedi.

Normal süreçte işçinin ücretsiz izni kabul etmeme hakkının olduğunu, fakat bunun işçinin elinden alındığını iddia eden Savaş, “İşçi ücretsiz izni kabul etmediğinde ihbar ve kıdem tazminatını alarak işten ayrılabiliyordu. Pandemi döneminde bu uygulama 3 ay boyunca kullanıldı. İşçilere 3 aydır ücretsiz izin uygulanıyordu. Bu süreçte biz işverenin işçiyi cezalandırmak için bu yönteme başvurduğunu tecrübe ettik. Söz dinlemeyen işçiler ücretsiz izne gönderildi. Dolayısıyla bu uygulama mobbing aracına dönüştü. Bir yıl daha devam etmesi aslında bunun kalıcı hale getirileceği anlamına geliyor” ifadesinde bulundu.

Savaş, işverenlere sigorta primi ödeme muafiyetinin getirilmesinin yol açacağı olumsuzluklarını ise şöyle dile getirdi: “Sigorta primi işçiden yüzde 14, patrondan ise yüzde 15 buçuk olarak kesilir. Asgari ücret üzerinden hesaplarsak toplam 860 TL gibi bir para fondan işverene bırakılacak. Bu durum da hem işçinin ücretinden kesilen para işverenin cebine gidecek hem de İşsizlik Sigortası Fonunu işveren daha fazla kullanacak.”

 Tazminatı işveren yerine devlet ödeyecek

 Taslakta işçilerin lehine olan maddenin ise Soma’da yaşanan iş cinayeti sonrasında kıdem tazminatlarını alamadan işten çıkarılan işçilerin kıdem tazminatlarının ödenecek olması olduğuna işaret eden Savaş, işçilerin başvurmaları halinde 6 ay içerisinde tazminatlarının Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ) tarafından verileceğini söyledi.

Savaş, “Bu düzenleme olumlu fakat işçiler 7-8 senedir süründürülüyordu. Paranın bu kadar gecikmesi problemken, bu parayı işveren yerine TKİ veriyor. İşçilerin mağduriyetleri gideriliyor fakat işverenin vermesi gereken parayı devlet veriyor” diye konuştu.

Editör: TE Bilişim