Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ), açlık sınırının 3bin 49 TL'ye, yoksulluk sınırının ise 9 bin831 TL'ye yükseldiğini açıkladı.

'Açlık ve Yoksulluk Sınırı Araştırması'nın Eylül ayı sonuçlarına göre dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı yani açlık sınırı 3 bin 49 TL oldu.

Pazarda alışveriş yapan Fethi Badıllı da, doların yükselmesinin kendilerini olumsuz etkilediğini belirtti. Badıllı, “Geçen sene gönül rahatlığıyla alışveriş yaparken, şimdi hiçbir şey alamıyoruz. Geçen sene 100 TL ile pazar alışverişi yaparken, şimdi 200 TL yetmiyor. Her şeyin fiyatı yüzde yüz arttı” dedi. Badıllı sorunun çözülmesi için gıda fiyatlarının indirilmesi gerektiğini belirtti.

Uzun yıllardır esnaf olan Halil Yüksekyaylaise kimsenin alışveriş yapamadığını söyledi. Alışveriş yapanların fiyatlardan şikayetçi olduğunu belirten Yüksekyayla, “Artışın nedeni tarımda girdi fiyatlarının artması. İlaç, gübre, mazot fiyatı aldı başını gidiyor. Girdi fiyatları biran önce aşağıya çekilmeli. Her yerde fiyatlarda bir artış var. Bir litre sıvı yağ alıyorsun, o bittiğinde bir dahakini alırken zamlı alıyorsun. Nakliye fiyatları da çok arttı. Geçen sene Mersin’den 5 bin TL’ye yapılan nakliyat, şuan 7 bin TL. Biran önce çözüm noktasında düzenlemeler yapılmalı” diye konuştu.

Çiftçilerin de mağdur olduğunu söyleyen bir diğer pazar esnafı Mahmut Kaçan da, "Sadece sebze ve meyve değil, maalesef hayat da pahalandı. Devlettin çözüm noktasında buna bir el atması gerekiyor. Akaryakıt insin, iş alanları açılsın. Çiftçiye destek olunursa, ancak fiyatlarda düşüş olur” dedi. 

 CEBİNDE BİR TL YOK!

İki yıldır işsiz olduğunu belirten Muhammet Emin Maraşlıoğlu, herkesin geçim derdine düştüğünü, işsizliğin başını alıp gittiğini söyledi. Büyük bir felaketle karşı karşıya olduklarını dile getiren Maraşlıoğlu, sorunlarını şu sözlerle anlattı: "Ben evime bir ekmek götüremiyorum. Gelsinler halkın ne çektiğini görsünler. Binlerce fakir fukara var. ‘Pandemi var, iş yok’ diyorlar. Tamampandemi var ama ben açım. Cebimde bir TL yok. İŞKUR’a gidiyorum ‘Bugün git yarın gel’ diyorlar. Sosyal yardımlaşma yardım vermiyor. Benim bir tane yorganım bile yok. Milletvekilleri neden halkın sorunlarını dile getirmiyor. Nerde kebaplar, baklavalar varsa balıklama atlarlar, sonra seçim geldiğinde ‘biz sizin için varız’ derler.” (M.A)

Editör: TE Bilişim