Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) düzenlemesinde, Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu'ndan (TİSK) gelen talepler ağır basmaya başladı. Dün cumhurbaşkanlığında yapılan EYT toplantısında, düzenlemenin işverenlerin talepleri doğrultusunda değiştirilmesi ele alındı.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay başkanlığında dün akşam saatlerinde Beştepe'de yapılan toplantıya Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, TBMM AKP Grup Başkanı İsmet Yılmaz, AKP Genel Başkan Vekilleri Numan Kurtulmuş ve Mustafa Elitaş ile AKP Genel Başkan Yardımcısı Nurettin Canikli ve Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanı Metin Kıratlı katıldı.

'ÖZELLİKLE İŞVEREN TALEPLERİ DİKKATE ALINDI'

İktidara yakın Sabah gazetesinin aktardığı kulis bilgisine göre, Çalışma Bakanlığı EYT çalışmasını tamamladı. Buna göre 8 Eylül 1999 ve öncesi sigorta girişi olanlar prim gün sayısını doldurmaları halinde yaş şartı olmadan emekli olabilecekti. Ancak dün Beştepe'de yapılan toplantıda, düzenlemede revizyon yapılarak, yeniden yaş şartı konulması gündeme geldi. Özellikle işveren tarafından gelen taleplerin dikkate alındığı aktarılan haberde, "2 milyon kişinin biranda emekli edilmesinin işveren ve bütçe üzerinde ağır yük oluşturması nedeniyle yaş şartı yeniden gündeme geldi. Kadınlarda 48 erkeklerde ise 50 yaş şartı konuşulan yaş aralıkları oldu" denildi.

EYT için son kararı ise 12 Aralık'taki kabine toplantısı sonrası Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın vereceği belirtiliyor.

TİSK BAŞKANI NE DEMİŞTİ?

Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Başkanı Akkol, 1 Aralık Perşembe günü yaptığı açıklamada, EYT konusunda bakanlığa sundukları 3 önerinin de kabul gördüğünü söylemişti. Akkol bu üç öneriyi şöyle sıralamıştı:

"1- Emekli olup çalışmaya devam edecek arkadaşlarımızın işverene maliyeti artıyor. Yüzde 80'in üzerinde iş hayatına devam etmek istiyor. İşverenler de büyük oranda devam etmek istiyor. Burada bir uyum görüyoruz. Emeklilerle çalışanlar arasındaki SGK prim farkı giderilecek. Bunun müjdesini bakan az evvel paylaştı.

2- Emekli olacak çalışanların aynı anda emekli olması durumunda ciddi finansman çıkması söz konusu. Bakanımız Kredi Garanti Fonu'ndan (KGF) uygun kredi ile işverenlerin yalnız bırakılmayacağı müjdesini verdi.

3- Üçüncü konu yüzlerce kişinin aynı anda emekli olması durumunda iş sağlığı ve güvenliğini etkileyecek durumlar ortaya çıkabiliyor. Planlama dahilinde olunması gerekiyor."

ÇALIŞMA BAKANI NE DEMİŞTİ?

Çalışma Bakanı EYT düzenlemesine ilişkin en net açıklamayı 11 Kasım Cuma günü yapmış ve şunları söylemişti: "Şu anda yaş şartını kaldırırsak emekli olabilecek, şartları dolduran 1,5 milyon insan var. Bazı milletvekillerince 'prime takılanlar' gibi bir şeyin oluşacağı söylendi. Prime takılanlar olmayacak. 8 Eylül 1999 öncesi prim gün şartını değiştirmiyoruz; 5000 ve 5400. (Bağ-Kur'da kısmi emeklilik için istenen gün)

SSK, BAĞ-KUR VE MEMURLAR İÇİN EYT ŞARTLARI FARKLI

EYT öncesi yasaya göre; emeklilikte SSK'lılar için kadınlarda 20 yıl, erkeklerde 25 yıl hizmet süresi ve 5 bin prim günü şartı aranıyordu, yaş zorunluluğu yoktu. 3600 günle de kadınlar 50, erkekler 55 yaşında kısmi emeklilik hakkı kazanıyordu.

Bağ-Kur ve Emekli Sandığı'na tabi olanlar içinse kadınlarda 7200, erkeklerde 9 bin gün prim şartı aranıyordu. Kısmi emeklilik için aranan prim gün sayısı da 5400'dü. (HABER MERKEZİ)

Editör: TE Bilişim