Kirada oturduğunu ve eve giren paranın çocuklarının ihtiyaçlarını bile karşılamadığını anlatan Sacide Sümer, “Pazara limon ve sarımsak alamaya geldim. Belki param yeterse başka şeyler de alırım diye düşündüm ama her şey çok pahalı. Cüzdanım dolu para gelsem de ancak bir poşet sebzeye yeter. Bu kadar pahalılık ve kriz nasıl oluyor, anlamıyorum. Önceden bir kasa domatesi 10 TL’ye alıyordum şuan kilosu neredeyse 10 TL’ye satılıyor. Pahalı olduğu için de ihtilacımın çok altında almak zorundayım. Sadece burada fiyat yüksek değil ki, elektrik ve su faturaları bile geçen yılın iki katına çıktı. Aylık olarak evimize giren para bin 600 TL. Bununla 5 kişilik bir aile geçiniyor. Eskiden bir şey istediğimizde en azından alabiliyorduk şimdi yanından bile geçemiyoruz. Çocuklarımıza bile bakamaz duruma geldik” dedi.

 EMEKLİ AYLIĞI İKİ GÜNE YETMİYOR

 Eskiye oranla geçinmenin çok daha zor olduğunu dile getiren Muhittin Atalı (76), emeklilik parasının 2 güne yetmediğini belirtti. Elindeki paranın hemen eridiğini ifade eden Atalı, “Ben 35 yıl boyunca devlet dairesinde işçi olarak çalıştım ve şuan emekliyim. Buraya sebze alamaya geldim ama çok pahalı. Artık geçinemiyoruz. Şuan hiçbir ihtiyacımızı karşılayacak durumumuz yok. Ben yarın maaşımı alacağım ve iki gün sonra o maaştan bir kuruş bile kalmayacak. Sonra bir ay diğer maaşı beklemek zorunda kalıyorum. Bir ay boyunca evime ve çocuklarımı nasıl bakacağımın derdini çekiyorum. Kimsenin kendisini toparlayacak durumu kalmadı” diye konuştu.

 ZENGİN TAM ZENGİN

 Bu dönemde zenginin tam zengin, fakirin ise tam fakir olduğunu belirten Mahir Tosun da, “Sebze almaya geldim ama fiyatları gördükçe nasıl alacağımı düşünüyorum. Patlıcanın kilosu bile 10 TL olmuş. Ben de mecburen soğan ve patates aldım. Yanıma aldığım çantayı boş getirdim ve boş döneceğim. Ben 72 yaşında bir insanım ve yaşadığım durum bu. Asgari ücretle bir insan nasıl geçinsin? Ailelerimiz kalabalık olduğu için eskiden torbayla alışveriş yapardık şimdi kiloyla dahi ürün alamıyorum” diye belirtti.

 GRAMLA ÜRÜN ALINIYOR

Pazar esnafından Ecevit Mükemre ise, insanlarda para olmadığı için iş yapamadıklarını söyledi. Artık kar edemediklerini sözlerine ekleyen Mükemre, şunları dile getirdi: “Eskiden köyde çiftçilikle uğraşır, besicilik yapardım. Şehir merkezine göç ettikten, 18 yıldır da pazarda çalışıyorum. Geçimin bu kadar zor olduğunu hiç görmedim. Halkın parası olmadığı için bizim de gelirimiz günbegün eriyor. Sadece benim değil pazarda olan bütün esnafın işleri bitme noktasına geldi. İnsanlar pazara sadece sebze fiyatlarını sormaya geliyor. Önceden kiloyla sebze-meyve alan insanlar şimdi gramla alıyor.” (M.A)

Editör: TE Bilişim