Fuat Bulut/Özel Haber

Doğu ve Güneydoğu’da tüm dikiş makineleri markalarının ve aksesuarlarının satışını AKÇA Makine üzerinden yapan iş adamı Akif Çakmak, aynı zamanda ünlü markaların üst grup ürünlerini de 300 kişiyi istihdam ettiği Kılıç Moda Tekstil Fabrikası ile gerçekleştiriyor.

Güneydoğu Tekstil Sanayi ve İş İnsanları Derneği (GÜNTİAD) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı olan Akif Çakmak’ın başarılı hayat hikayesi parmak ısırtan türden.

KÜÇÜK YAŞTA BÜYÜK HAYALLERLE İSTANBUL’A GİTTİ…

1972 yılında dünyaya geldiği Karacadağ’ın eteklerindeki köyünde sadece ilkokulu okuyabilmiş. Eğitim olanaklarının kent merkezinde olması nedeniyle fiziki şartlar, eğitimin devamını getirememiş. Birçok iş insanı gibi o da küçük yaşta baba omzuna yük atmış. Köyde malum temel geçim kaynağı tarım ve hayvancılık olunca tüm vakti bu işlerle geçmiş.

Yaş 15, gençlik çağı gelince Akif Çakmak da çevre köylerdeki emsallerinin İstanbul’a büyük hayallerle çalışmaya gittiğini öğrenmiş.

İşte bu haber, sıfır sermaye ile büyük yatırıma dönüşecek hikayenin de kapısını aralamış.

SIFIR SERMAYE İLE İŞ YERİ AÇTI

Devamını iş adamı Akif Çakmak’tan dinleyelim:

“İstanbul’a gittiğimde kendi kendime bir şeyler yapmam lazım, birinin yanında çalışmaktansa kendi işimi kurayım dedim. Yardımcı olacak çevre de vardı nasıl olsa. Sermaye olmadan dostlarımın yardımıyla Kumkapı’da önce bir yer tuttum, dikiş makineleri aldım, sonra da ustaları buldum. 5 paskara dediğimiz ütü, 2 ilik 2 düğme makinesiyle başladım atölyeciliğe. 10 kişiyle başladığımız işte, Yeşildirek ve Mahmutpaşa’daki tekstilcilere çalıştık. Zamanla işler iyi gidince hem atölye büyüdü hem istihdam sayısı arttı. Güngören’deki yeni atölyede büyük firmalara fason dikim işi yapmaya başladık. Dikim, ilik, ütü ve paketlemeyi yapıp işleri teslim ediyorduk. Hedefim büyüktü, iyi işler yapınca çevre de gelişti. 1998’de AKÇA firmasını kurarak, makine alım satım işine başladım. 2010’da da müteahhitlik işine girdim.”

YILLAR SONRA MEMLEKETE İŞ ADAMI OLARAK DÖNÜŞ YAPTI

Elini attığı her işte başarılı olan Akif Çakmak, hayatının en önemli kararını 2019’da vermiş.

O karar; Memlekete dönüş.

Merkezi İstanbul’da olan AKÇA Makine’nin bir şubesini de Diyarbakır’da açan Akif Çakmak, şu ana kadar Doğu ve Güneydoğu’da çok sayıda tekstil yatırımcısının kurulumunu üstlenmiş.

Devamını yine iş adamı Akif Çakmak’tan dinleyelim:

“İstanbul’a gittiğimde şöyle demiştim. Ekonomik olarak iyi bir düzeye gelirsem memleketime geri döneceğim. Yatırımımı memleketime yapacağım. Hem ekonomik kalkınmasına hem de yeni istihdam alanlarının açılmasına katkı sunacağım demiştim. İki ilkem vardı. Birincisi güzel bir gelecek. İkincisi de insanlara faydalı olmak. Çocukluk dönemimdeki bu sözümü tuttum. Memleketime geldiğim için çok mutluyum.

Bu bölgede ciddi yatırım yapmak isteyenlere iğneden ipliğe kadar makine kurulumlarını yapıyorum. Çalış, kazan daha sonra ödemeni yap diyorum.

Yatırım yapmak isteyip de imkanı olmayanlara yardımcı oluyorum.

Para benim için ikinci planda. Dürüstlük ve çalışma azmini gördüğüm zaman gerçek yatırımcıya yardımcı olmaya çalışıyorum.

Çok sayıda yatırımcının makine kurulumunu yaptım, kentimize yatırım yapmalarında ısrarcı oldum.”

KILIÇ MODA İLE ÜNLÜ MARKALARIN ÜRETİMİ YAPILIYOR

Akif Çakmak’ın Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi’nde bir de 300 kişinin istihdam edildiği tekstil fabrikası var. Adı Kılıç Moda. Zara, Pirimark, LC Waikiki gibi ünlü markaların fason dikiminin yapıldığı atölyede günlük 10 bin adet ürün paketlemeye hazır hale getiriliyor. 32 yıldan bu yana kadın-erkek üst grup fason dikimi yapan Akif Çakmak, en önemli hedefinin kendi markasını yaratıp, Diyarbakır’dan iç ve dış piyasaya ihracat yapmak olduğunu vurguluyor.

“GÜNTİAD İLE SEKTÖRE İVME KAZANDIRMAK İSTİYORUZ”

Başkan Yardımcılığı görevini üstlendiği GÜNTİAD’ta tekstil sektörünün gelişmesi, kentin kalkınması ve istihdam sorununun azalması için yoğun gayret sarf ettiklerini vurgulayan Akif Çakmak, Tekstil İhtisas OSB’nin önemine dikkat çekiyor. Geçmişte tekstilin ana merkezlerinden biri olan Diyarbakır’ın, GÜNTİAD’ın girişimleri ve bürokraside kolaylaştırıcı yaklaşımlarla yeniden eski parlak günlerine döndüğünü anlatan Çakmak, “Topraktan podyuma sloganımız artık yaşam buluyor. En iyi pamuk, genç nüfusla iş gücü potansiyeli, entegre tesislerimiz ve 6. Teşvik Bölgesi’nin kolaylaştırıcı yönleriyle Diyarbakır’ı tekstil ve modanın merkezi haline getirmeyi hedefliyoruz” diyor.

Editör: TE Bilişim