Yaşanan ekonomik sıkıntı ve zamlardan etkilenen yurttaşların tek gündemi geçim sıkıntısı. Son zamanlarda yapılan zamlarla birlikte üreticiden çıkan sebze ve meyve, tüketicinin sofrasına ortalama 3 kat fiyat artışı ile geliyor. Marketlerde meyve ve sebzelerin güncel fiyatları ise şu şekilde: “1 kg yeşilbiber 17,50 TL. 1 kg salatalık 14,50 TL. 1 kg domates 19,50 TL. Taze soğan 14,50 TL. Marul 6 TL. 1 kg havuç 6 TL. 1 kg mandalina 15 TL. 1 kg yeşil elma 25 TL. 1 kg nar 14 TL.”

Cemil Cengiz isimli yurttaş, meyve ve sebzeyi, ancak 2-3 tane olarak alabildiğini belirterek, günlük kazanç sağlamasına rağmen alışveriş yapamadığını söyledi. Cengiz, asgari ücretle geçinen insanların durumunun daha kötü olduğuna işaret ederek, “Bu insanlar nasıl geçinecek. 350-400 TL elektrik faturası geliyor, kira bin 500 TL. Bu insanlar hiç mi yemek yemeyecek” ifadelerini kullandı.

Özellikle meyve ve sebze oranındaki fahiş zamların sebebinin ithalata bağımlılık olduğunu belirten Cengiz, “Yurtdışına kendi tohumlarımızı satıp, şimdi onlardan kendi ürünlerimizi parayla satın alıyoruz. Kendi ülkemizde üretebileceğimiz bir şey kalmadı. Ülkenin en çok üretim yaptığı yer makine ve silah sektörü, onu bile sattılar” diye konuştu.

Meyve ve sebzenin dışında elektrik ve doğalgaz faturasına gelen zamlara dikkat çeken Hasan Salık, mağdur olduklarını söyleyerek, “Bundan bir ay önce 82 TL’ye ödediğimiz elektrik 282 TL olmuş. Meyve ve sebzeye gelen zamları konuşuyoruz, bunların hepsi petrole ve yakıta bağlı, şimdi petrole ve yakıta zam gelince ne olacak? Köylü çiftçi bile dolara bağlı. Dolar inmedikçe bu fiyatlar inmez” dedi.

Fiyat artışlarının sebebinin ithalata bağımlılık olduğunu belirten Salık, şunları söyledi: “Tüketim ekonomisi yaşıyoruz. Tüketim ekonomisinde hiçbir zaman büyüme olmamıştır. Üretim olmazsa ithalatla bu iş olmaz. Yerli yatırıma geçilmesi gerekiyor.”

 Mert Koca da, üretim olmadığı için alım gücünün düştüğüne işaret ederek, “Asgari ücretle evli ve çocuğu olan bir insan geçinemez. Benim gelirim iyi ama evli olsam zor geçinirdim. Üretmek gerekiyor, dışarıdan ithal almayacaksın. Şu durumda bir erken seçim olsa, fiyatları düşürecekler geçici olarak ama ondan sonra ne olur bilmiyorum, göreceğiz” ifadelerini kullandı.

 ‘GİDİŞİMİZ GİDİŞ DEĞİL’

 Serdar Doğan isimli bir başka yurttaş, “Her gün 5-6 market dolaşıyorum, dün baktığım fiyat yine değişiyor. Fiyatlarda istikrar ve azalma yok. Kendi yerli ürünlerimiz bile her gün zamlanıyor. Alım gücü her gün düşüyor. Dün 10 TL’ye olan şey, bugün 20 TL. İsteği kadar asgari ücrete, emekli maaşına zam yapsın. Elektrik zammına bakın, yüzde 125’e varan zam nedir? Vatandaşa verdikleri bütün para sadece elektrik zammı ile bitti. Peki vatandaş ne yapacak? Gittikçe iş zorlaşıyor. Seçimi de kolay kolay yapmayacaklar. Ama gidişimiz gidiş değil” şeklinde konuştu. (M.A)

Editör: TE Bilişim